войната на розите

Албания отказа на Кристалина Георгиева да я номинира за ООН

Албанският ТВ канал „Вижън плюс“ потвърди в свой репортаж от вчера, че Кристалина Георгиева активно използва връзките си в Еврокомисията за интриги срещу официалната българска кандидатура и че праща емисари да й ходатайстват за номинирането й за шефския пост в ООН от трета страна.

 

„Албания изглежда замесена пряко в игрите около избора за наследник на Бан Ки-Мун начело на ООН. Пред телевизия „Вижън плюс“ дипломати потвърдиха, че Албания е била помолена да номинира българката Кристалина Георгиева, в момента еврокомисар по въпросите на бюджета, за генерален секретар на ООН. Албания обаче категорично не възнамерява да прави подобна номинация“, заявили официални източници от албанското външно министерство пред ТВ канала.

В репортажа си „Вижън плюс“ припомнят скорошните публикации за лобирането на бившия шеф на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу в полза на Георгиева като евентуален кандидат за шеф на ООН по време на тайна сбирка на обществото „Билдерберг“ в Дрезден на 9 юни.

Основният проблем на Георгиева обаче е, че собствената й родина България не подкрепя кандидатурата й. Българското правителство обяви, че официалната номинация на България за ООН е Ирина Бокова, втори мандат начело на ЮНЕСКО. След отказа на премиера Борисов да номинира Георгиева, португалецът Барозу е пратил като емисар бившия португалски евродепутат Марио Давид да влезе във връзка с правителствата на Албания и на Унгария и да пробва да осигури номинацията на Георгиева от някоя от двете държави. Това се казва още в репортажа.

Според албанската телевизия след отказа на официална Тирана да издигне Георгиева за шеф на ООН, сега се възлагат надежди на Унгария, като единствен друг вариант за номинирането на еврокомисарката. Последната серия изслушвания на кандидати пред Общото събрание на ООН е насрочена за 10 юли. Дотогава поддържниците на Кристалина Георгиева в София, много от тях свързани с фондация „Сорос“, се надяват да продължат с натиска си върху премиера Борисов да изтегли официалната българска кандидатура, като паралелно с това търсят друга източноевропейска държава, която да издигне българския еврокомисар като алтернатива на номинацията на София.

„Ако това стане, ще е за първи път в 70-годишната история на ООН – никога досега държава, членка на организацията, не е издигала кандидат от друга националност“, коментира албанският тв канал в репортажа си. Албания този път няма да има номинация за ООН, но обикновено досега издигаше външния си министър.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.