Barbarians at the Gate

Атентатите засягат всяка клетка на ЕС Какво предстои за Европа?

Stratfor, 22.03.2016

Терористичните атаки в Брюксел дойдоха в момент, когато ЕС все още се възстановява от ноемврийските атаки в Париж и си проправя пътя в разрешаването на мигрантската криза. Което е още по-важно, те идват в момент, в който националистическите сири поставят под въпрос принципите на континенталния блок, включително свободното движение на работната сила и Шенгенското споразумение, което елиминира граничния контрол между доста от страните-членки. Атмосферата на страх и подозрение, които неминуемо ще последват само ще влоши поредицата от социални, политически и икономически кризи.

Първата последица от брюкселските атаки ще бъде поредния кръг от дебати за граничния контрол в ЕС, особено този, отнасящ се до Шенгенската зона. Шенгенското споразумение попадна под остраатака в началото на мигрантската криза през 2015 г. Парижските атаки ескалираха противоречията, особено след като се оказа, че престъпниците са се придвижили свободно между Франция и Белгия без да бъдат засечени. Като следствие, Франция и други страни засилиха граничния си контрол. Европейската комисия от тогава твърди, че желае всички форми на граничен контрол да бъдат вдигнати в края на 2016 г. Последните атаки обаче, както и потенциалът за възможни бъдещи такива ще направи подобна стъпка много трудна.

Много правителства в Западна Европа вероятно скоро ще съобщят за нови законодателни мерки в областта на националната сигурност, повишен контрол върху бойци, връщащи се от конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, както и от засилено споделяне на разузнавателна инфолмация с техните съседи. Членовете на ЕС ще подновят и дискусиите си за това как да се борят с тероризма в проблемни страни като Либия и Сирия. Европейците ще станат по-благоразположени да подпомагат коалицията срещу Ислямска държава, вероятно с повече оръжейни доставки и обучение на иракските военни и кюрдските бойци, засилено разполагаве на бойни самолети и участие на НАТО в мисията занаблюдение в Турция.

Друга жертва вероятно ще бъде скорошното и твърде трудно достигнато споразумение на ЕС с Турция за ограничаването на пристигащите бежанци, търсещи убежище в Европа- Подновената чувствителност към терористичната заплаха сред страните-членки на ЕС ще върне фокуса върху външните граници на блока, вероятно оправдаващи засилващото се сътрудничество с Турция. Атаките обаче могат също да подсилят антимюсюлманските настроения в Европа и да увеличат обществените настроения и искания към правителствата да не се дава безвизово право на пътуване на турските граждани – ключово искане на Анкара срещу което тя си сътрудничи по мигрантските въпроси.

Антимюсюлманските настроения могат също да доведот до по-голяма подкрепа за националистичческите партии из целия континент. Френският Национален фронт вече получава значителна подкрепа в анкетите за електоралните нагласи. В Германия, антиимиграционната „Алтернатива за Германия“ наскоро постигна рекордни резултати в регионалните избори и в момента е вече третата по популярност партия в страната. И във Франция, и в Германия през 2017 г. ще има общи избори и гласуването ще бъде на фона имигрантската криза и множеството терористични атаки.

И в двата случая, основните традиционни партии ще бъдат под натиска на своите опоненти-националисти. Като резултат, те вероятно ще възприемат някои националистически елементи в своите платформи. Същото може да се очаква в страните от Северна Европа като Холандия или Швеция, кодето също има силни националистични движения. Политически партии и групи, които искат Обединеното кралство да напуснат ЕС могат да използват сегашните терористични атаки като оправдание за по-голяма изолация от континента.

И накрая, атаките в Брюксел ще навредят на европейските икономики,въпреки че вероятно само за къс период от време. В близките дни някои жители на Белгия и другите западноевропейски страни могат да решат да се въздържат от пътуване или придвижване през гъстонаселени райони и места като кафенета и молове поради страх от нова атака. Това ще намали временно вътрешното потребление и туристическия сектор.

За повечето европейци, страхът от тероризма вече се превърна в елемент от ежедневния им начин наживот. Отвъд националната политика и икономика, дълготрайният ефект на атаките ще засегне всяка клетка на ЕС.

Източник: Студия Трансмедия

На челната снимка: Barbarians at the Gate – the Visigoths sack Rome, by Severino Baraldi

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.