akademici

БАН: Следващите 5-10 години са фатални за България

Около 77 хил. лева струва образованието на един висшист. Ако това бъде умножено по 1 млн. българи, които напуснаха страната, ще стане 7 млрд. лева, коментира акад. Александър Петров на пресконференция в София. По думите му поради огромното изтичане на мозъци научните ни школи опустяват, научните традиции се занемаряват.

Членовете на БАН са в състояние в следващите 5-10 години да компенсират при съответна държавна политика, която да направи заниманието с наука престижно. Ако това не стане в следващите 5-10 години, прогнозата за България е лоша, убеден е акад. Петров.

„Културата са очилата, през които човек гледа на света„. С тази фраза на акад. Антон Дончев председателят на БАН академик Стефан Воденичаров откри пресконференция в БТА по повод представяне на книгата „История на Българската академия на науките„. Оказа се, че авторът на „Време разделно“ е болен и за това не присъства лично, но негови думи и въпроси бяха споменавани често по време на събитието.

От името на научната институция акад. Георги Марков прочете документ за състоянието на страната ни. „Република България е обявена за най-бедната и изостанала държава в Европа, новините все повече приличат на криминална хроника“, се казва в текста.

„България е застрашена от промяна на етническия и версия състав на населението от мигрантския поток“, гласи историческата констатация.

„Българското село винаги е спасявало българите. Ние, които сме научили половината Европа на градинарство, сега ни заливат с вредни и некачествени храни.

Вместо да произвежда продукти с висока придадена стойност, сега изнасяме суровини. Образованието дава интелигентни безработни, които не са полезни нито на себе си, нито на държавата. Социалните помощи се превръщат в поминък на хора полуграмотни. Здравният статус на българската нация се влошава. В Царство България има държавни, общински и ведомствени болници и заведения“, се казва в историко-констативния документ.

„В съдбовните за отечеството времена всички трябва да бъдем свикани под знамената за възстановяване на индустрията, за опазване на границите, за по-качествено образование, за издигане на ролята на науката и технологиите. Да пазим и браним отечеството. В съвременната история родината ни не е била изправена пред толкова опасности.

Нацията е силна, когато е единна в името на добруването на народа. Не избираме майка и отечество, не ни питайте защо обичаме най-много тях!“, прочете от своя страна акад. Георги Марков.

Източник: Фрогнюз
На челната снимка – акад. Воденичаров, предс. на БАН /вляво/ и акад. Г. Марков
Бележка на редактора:
Фатално, или апокалиптично? Изберете сами. Сигурно имат основание академиците. То и тези учили и недоучили го усещат върху собствената си кожа. България си отива, поне такава, каквато я познавахме довчера. С иждивенските очаквания на институци и институционалисти, които чакат на бюджета. Призовават за предприемчивост, а самите нямат куража, още по малко готовността да поемат риска в пазарния свят и  време на глобални предизвикателства. Когато технологиите на „третата модерност“ идват главоломно, а ние ги гледаме умно и с дълбоко разбиране. Без да се ползваме от тях.
Питайте колко патента има БАН. Питайте как културата къща  храни. Питайте още колко взема като „възнаграждение“ един средно аритметичен „научен работник“ в БАН. И още – колко от проектите по линия на ЕС дадоха ефект, развиха „инкубатори“ за иновация? Питайте, мили граждани – ще ви се отговори. Което също няма да помогне, понеже от констатации колко сме зле и колко още по зле имаме да ставаме – никой не печели. Тогава? Май само една радикална реформа, може да изправи на крака все още останалия научен потенциал на „тази страна“. Другото са чествания, събрания, раздаване на хонорис каузи. При една кауза Българска, която изглежда колкото продадена, толкова и заложена. Но за какво? И не е ли време сцената да се освободи и да даде път на по млади и предприемчиви.
Що се отнася до заслужена почит и признание на академиците - „бите шейн“, както казват германците. Които малцина обичат, но пък им купуват охотно „Мерцедесите“. Ето защо тук и  у нас трябва да тръгнат напред предприемчивите, дръзновените. А мисия на българския академизъм е тъкмо тях да излъчи, да посочи, да ги подкрепи. Държавата само може да спечели от това. Сиреч всички ние. Докато е време, нали?
Прочее България пак ще я има, макар и не същата. Това разбират и децата, които ходят на училище, за да се подготвят как да….заминат отвъд пределите на любимата Родина.  Вижте реалността отвъд констатациите и дайте изход, господа, по мъдри от мнозина други. Докато не сме затънали безвъзвратно. Сетне ще е все тая, нали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.