Черна дупка

Втора гигантска черна дупка откриха в Млечния път

Японски астрофизици разказаха за откриването на втора гигантска черна дупка в Млечния път. Досега учените знаеха за съществуването на единствената свръхмасивна черна дупка в центъра на галактиката – Стрелец A*, пише Мегавселена.
Черната дупка се намира на 200 светлинни години от центъра на Млечния път. Обектът с облак заема област от пространството с диаметър около 0,3 светлинни години и е сто хиляди пъти по-тежък от Слънцето.
За сравнение масата на Стрелец A* надвишава слънчевата четири милиона пъти. Учените обаче още не гарантират, че са открили именно черна дупка.
Изводите са направени по резултати от наблюдения на газовия облак CO-0.40-0.22 с помощта на телескопа в радиообсерваторията на Нобеяма. В този облак частиците се движат в широк интервал скорости. Наблюденията в инфрачервения и оптичния диапазон не са установили големи обекти в CO-0.40-0.22.
Това позволило на астрофизиците да направят предположението, че черна дупка ускорява частиците до високи скорости. Учените смятат, че тя може да се отнася към класа междинни обекти, тъй като е по-тежка от обичайна черна дупка, но е по-лека от свръхмасивните.

Read more: http://cosmos.actualno.com/vtora-gigantska-cherna-dupka-otkriha-v-mlechnija-pyt-news_518625.html#ixzz3xbbK0MN1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.