атентат париж

Декадентският Запад? Изкуството да изпитваш наслада от живота

Коментар от Герхард ШУЛЦЕ,

Враговете на Запада обосновават омразата си често с неговото „декаденство“. С това те дори засягат една болна точка, доколкото нашето преследване на щастието се е превърнало във фикс идея.. Един отрезвяващ поглед към добрия живот не прави това.
(Illustration: Peter Gut)
(илюстрация : Петер Гут)

Откритата,  готова за насилия омраза, с която фундаменталистите на Запад атакуват в името на религията, засяга много хора, но те рядко оказват  ефективна противозащита. Появилото се през януари 2015 г. Motto «Je suis Charlie» звучи вече остаряло на фона на цяла серия от последвали атаки. То е показателен пример за случващите се  aсиметрични конфликти:  

На продължително изявяващата се агресия на едната страна, другата отговаря със символични дефензивни  действия, които остават  епизодични и се изчерпват с  акции на солидарност, придружени с препотвърждения на ценности. След това главните диригенти на колективните ритуали  си заминават; станалото е работа на полицията и на секретните  служби .

Междувременно се изгради една  нагласа на изчакване до следващата атака; Стана вече навик , да се  очакват последиците от  следващата катастрофа с  наведена глава, като при неочаквано природно бедствие.

Превод от немски: Пл. К. Георгиев

На челната снимка:

Ресторантът  Le Carillon като една от многото сцени на терор в Европа (Снимка: Мартин Бюро / AFP)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.