жътва

ЕК: България ще връща много милиони от парите за земеделие

Автор: Гласове.

  • Вместо за селски туризъм средствата били усвоени за луксозни коли, АТВ-та и моторни лодки…

„Философският клуб“ на няколко свои поредни сесии, привлекли експертиза на водещи български академици и специалисти в  областта на хранителната сигурност – модерното земеделие, развитието на собствени иновации, генни техники респ. осигуряването на ноу-хау от водещи изследователски центрове по света, излезе с конкретни препоръки към сегашното правителство и институциите в България.

В една среда на клиентелизъм, надменно отношение към хората и специалистите, натрупали значим български опит оценяван все още високо в цивилизования свят – твърде малко от посоченото от нашите експерти има шанс да намери реализация. Това показват и последните доклади на ЕС за развитието на една от магистралните писти, които ни бе отредена в новото разделение на труда в рамките на Европа, че и отвъд нейните граници.

„Философският клуб“ е далеч от чувството, което изпитват някои, отбити от „яслата“ на обществени поръчки, облагодетелствани по ред линии на зависимост и пр.,  които сега „негодуват“. Ние ще продължим и занапред да изваждаме в полезрението на просветената българска общественост както недъзи, така и конкретни решения за позитивна промяна. Такава, каквато заслужава българският учен, земеделец, предприемач.

Бележка на редактора

Очаква се Европейската комисия да наложи колосални по своите размери санкции на България за разходването на европейски средства по земеделската програма. Точният размер се очаква да стане ясен следващата седмица, когато в Брюксел трябва да пътува делегация от Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд “Земеделие”. Информацията е била потвърдена от два независими източника пред БГНЕС.

В сряда стана ясно, че Държавна агенция “Национална сигурност” е извършила изземване на документация от централата на ДФ “Земеделие” в София. Изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов коментира, че няма притеснения от проверката на правоохранителните органи.

Европейската комисия се очаква да наложи финансови санкции в размер на стотици милиони евро за парите за т.нар. “селски туризъм”, които ДФ “Земеделие” е разплатил през програмния период 2007-2013 г. Санкциите са заради установени нарушения и закупуване на луксозни возила, АТВ-та, мотори и дори плавателни съдове, които вместо за туризъм, били ползвани за лични цели от бенефициентите.

Корекцията, която Брюксел ще наложи на ДФ “Земеделие” ще се покрие за сметка на държавния бюджет. България ще претърпи сериозни санкции и заради инвестиции в областта на възобновяемите енергийни източници, които са били финансирани също по земеделската програма. Бюджетът е ощетен и заради наложените от Брюксел вече глоби за разходването на парите за публичност на ПРСР.

 

Румен Порожанов

Причина за това са скандалните договори на т.нар. ПР-ки на земеделския министър от първия управленски мандат на ГЕРБ Мирослав Найденов. ДАНС влезе в ДФ „Земеделие“ и иззе документи. Сред нарушенията, които ЕК отчита е и дългогодишната липса на сертифициращ орган на програмата.

Ключова роля за допуснатите нарушения има именно настоящия ръководител на ДФ “Земеделие” Румен Порожанов. Той ръководеше разплащателната агенция в първия управленски мандат на ГЕРБ, а след като през 2013 г. бе освободен, активно работи като експерт към ГЕРБ.

През август 2014 г. Румен Порожанов бе назначен от президента Росен Плевнелиев за служебен министър на финансите. След като Владислав Горанов пое финансовото министерство в настоящия управленски мандат, Порожанов отново оглави ДФ “Земеделие”. В служебния мандат на Порожанов като финансов министър и на Васил Грудев като служебен министър на земеделието (сега заместник-министър – бел.ред.) стана ясно, че двамата, заедно с Иван Капитанов, началник на кабинета на служебния министър на земеделието през първата половина на 2014 г. са имали съвместно участие в НПО – Сдружение “Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове”.

Едва след медийни разкрития, Порожанов и Грудев признаха за съвместното си участие в консултантско сдружение по европроекти в сферата на земеделието, но отрекоха това да представлява конфликт на интереси. Дейността на разплащателната агенция през годините е била обект на множество скандали, като всяка управляваща партия търси начини да овладее ръководството на фонда.

Публично известно е, че голяма част от назначенията в системата се дължат на политически протекции. Преди десет дни стана ясно, че само в централата на ДФ “Земеделие” на щат се водят 13 пиари. В края на декември 2011 г., докато Порожанов оглавяваше ДФ “Земеделие” в първия мандат на ГЕРБ, двама неизвестни му нанесоха побой.

След нападението премиерът Бойко Борисов коментира, че то е провокирано заради борбата с корупцията при разпределението на европейски средства.

Източник: БГНЕС
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.