карта на европа и русия

Турция е готова за „Турски поток“

Турция е готова незабавно да направи стъпки към реализацията на „Турски поток“. Това заявява турският президент Реджеп Тайип Ердоган в навечерието на посещението му в Русия в интервю за ТАСС.

Снимка: ТАСС

 „Миграционното споразумение на Турция с ЕС няма да бъде възможно, ако Брюксел не спази своята част от сделката и не премахне визите за турски граждани.“ Това също така е подчертал турският държавен глава, но пред френския вестник „Монд“.

Ние сме готови незабавно да направим стъпки за реализирането на този проект, да го обсъдим и да вземем решение, казва Ердоган и подчертава, че няма никакви препятствия за това.

Според турския президент по-голямата част от природния газ на Турция се получа от Русия.

По данни, в края на юли 2016 г., обемът на природния газ, внесен от Русия, е бил 12,5 милиарда кубически метра. Това показва колко важен икономически партньор в тази сфера е Турция, отбелязва Ердоган.

Проектът „Турски поток“ беше анонсиран от руското ръководство през декември 2014 година като замяна на „Южен поток“. Според плановете морският участък на проекта ще се състои от четири мощности, с капацитет 15,75 млрд.кубически метра всяка. Газопроводът трябва да мине през 660 км в стария коридор на „Южен поток“ и 250 км в нов коридор, в посока европейската част на Турция, припомня ТАСС.

В интервюто си за руската информационна агенция Ердоган обвинява Запада, че се отнася с предразсъдъци към неговата страна. Турският президент подчертава също, че по въпроса за зачитане и гарантиране на демократичните права и свободи Турция няма да прави никакво сравнение със страните от Европейския съюз.

По някакви причини Западът се занимава с подмяна на понятията и намеква за опити на Турция да промени своя светски характер. Такова нещо няма, казва Ердоган и допълва: Не трябва да се отнасяте към Турция с предразсъдъци. Процесите, които съществуват в европейското общество, се случват и в турското общество.

В интервюто си пред агенция ТАСС турският президент уверява също, че разследването срещу Алпарслан Челик, заподозреният за убийството на пилота на сваления миналата година от Турция руски Су-24, продължава. 

Човекът, причинил смъртта на руския пилот, в момента се намира в затвора. Съдебният процес срещу него продължава и това искам специално да подчертая, заявява Ердоган.

Миграционното споразумение на Турция с ЕС няма да бъде възможно, ако Брюксел не спази своята част от сделката и не премахне визите за турски граждани. Това също така е заявил, но пред френския вестник „Монд“.

Европейският съюз не се държи по искрен начин с Турция. Ако исканията ни не бъдат изпълнени, тогава реадмисиите вече няма да бъдат възможни, посочва Ердоган.

Той припомня, че визовата либерализация е трябвало да влезе в сила от 1-ви юни.

Източник: Гласове

Бележка на „Филсофският клуб“
В серия от публикации на нашия сайт с най- достоверни източници, топ западни и източни експерти, които отндавна се чудят на т.нар.“ голям шлем“ и други  и пи- арски внушения на  наколко поредни боългарските правителства за поселедните 20 и повече години  , май идва до своя предел. Това може да е логично, обяснимо, но неоправдано от гледна точка на един български интерес, гледан през кривия макарон на няколго фамлнии или ако предпочитате квази олигархични  у нас. Понеже ни парите им пари, от гведна точка на мащабите на глобалния бизнес и натрупване на капитали, да не говорим за възможностите да се впишат в глобалните пазари.
Не, не е само дефицит на образование, това че мнозина са рекрутирани от спортни школи или в най добрия случай кадестки учулища-  за друго иде реч. Вкюлчването на „нашите“ с амбиция да нагазят в капитала, печеленето на пари, може и да постигна определен ефект за има няма две сесетилетия. Но загубутие  икономически, да не говорим  и морални изглеждат май повече от очакваното.
Както ви уведомявахме в свои анализи, прогнози и и policy papers адресирани до глухо-онемялото българско държавно управление , сугестирано „от вън и от вътре“,  за да държи посока, която  ни  отвежда  до ….вощениците и борините,  стига  предела си. Системното бягство от питомното, буквално ни докара да ….дивото.
Тук стъпките напред, назад и даже един „финт“ в строни не стават. Такава самба не върви в един свят на  отговорно преосмисляне и претегляне на националните интереси. Както се казва – нищо лично. Сиренцено може и  да е с пари, любезни, но петролът, енергийните източници, пазарните регулации даже си искат своето. В една нова императивна степен, която изглежда извън когницията на тези, които са се нагърбили за  да ни водят натам, накъдето сами не знаят къде отиват.
н и те не знаят къде отии  в не по малка, че и императивна степен.

Ерго, или ако предпочитате – ще рече: Не дуги, а  България цяла тябва да дръпне  шалтере. Както и прилича. А сетне с точни рационални и евро- синхронизирани регулации, да изгони всичките там ЧЕС, МЕС и прочие разпредели, концесионери и тути кванти търговци от Храма. Понеже ни вкарват обратно  в ….пещерата, да прощавате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.