ядрени централи 2

Ердоган ще „прочиства“ като следващ ход икономиката

Редица западни медии предупреждават  за предстояща чистка и в икономиката, която Ердоган ще предприеме в близко време. Тук публикуваме някои от очакванията, базирани на експертизи на водещи наблюдатели на процесите на Балканите и в по широкия им контекст – т.нар. Медбалканз. В края на месеца се очаква първият висш политик от Запада,  след неуспешния опит за преврат,  да посети Анкара.

© AP Президентът Ердоган след неуспешния опит за преврат има още планове в борбата си срещу движението на Гюлен.

Без оглед на критиката от страна на ЕС, президентът   Реджеп Т. Ердоган  се очаква да разшири „чистката“ след неуспешния преврат в Турция и върху икономиката.  „Тези, които са заловени досега са само върхът на айсберга“, каза неотдавна Ердоган в свое изявление пред Търговската камара и борсите в Анкара. Ердоган апелира към хора от бизнеса да се явят пред властите. „Казвам ви, че това би могло да бъде и роднина“. Който е финансирал движението на живеещия в САЩ проповедник  Фейтулах  Гювен , носи не по малко вина от самите превратаджии, каза Ердоган.

Президентът търси отговорност от Гюлен за предприетия опит за преврат. „Няма да имаме милост“ – подчерта Ердоган. „Не  сме сложили още точка. Това е само запетаята“. Няма да има прошка при „чистката“ в Турция на привържениците на Гюлен. „Вирусът се е разпрострял навсякъде“. Досега от чистките са засегнати само държавни служители. След опита за преврат от средата на юли са уволнени  58.611 държавни служители. Други 3499 бяха освободени за по- продължително време. Допълнително на повече от  20.000 учители в частни училища бе отнет лиценза.

 Кери ще посети Турция
Бъдещето на проповедника Гюлен със сигурност ще бъде тема, ако е верно това, което съобщава „CNN Türk“:  Според медията американският външен министър Джон Кери ще е първият висш политик от Запада, който ще посети Турция. Очаква се Кери да направи това в края на месеца. От правителствени среди това все още не е потвърдено. Преди няколко дни министър президентът Бинали Йълдърим каза, че се планира в Турция да дойде високо поставен американски политик.

Превод от немски: Пл. К. Георгиев

Източник: dpa/Reuters

04.08.2016

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.