brekzit-29

Икономически последици от Brexit: Това е земетресение

Главоломно падащи курсове на акциите, повсеместни  загуби: След Brexit решението  на британците първите реакции на борсите са само предястие. По-опасни могат да бъдат дългосрочните последици.

Börse in New York nach dem Brexit Zur Großansicht

DPA Борсата в Ню Йорк след Brexit
От Дейвид Бьокинг,  „Шпигел“
Jeannette Corbeau

Бърз преглед

Ето какво се случи:

  • • 51,9 на сто от британските гласоподаватели гласуваха за това страната им да излезе от Европейския съюз. Делът на участвалите в изборите бе повече от 70 на сто.
  • • Премиерът Давид Камерън обяви че подава оставка през октомври.
  • • Политици от Шотландия и Северна Ирландия искат да останат в ЕС. .
  • • Британският паунд драматично  загуби ог стойността си, курсовете на акциите навсякъде по света се сринаха.
• Десните популсти в цяла Европа се радват и също искат референдуми за ЕС. След първия шок Brexit-вота Себастиян Курц, както и много други наблюдатели се хващат за любим сценарий. „Не може да се изключи домино ефект и за други страни“ , каза австрийският външен министър. Наистина в първите часове след  обявлението за лек превес в полза на излизането на Великобритания от ЕС се наблюдаваше поредица от „верижни реакции“:  Паундът и акциите се сринаха, премиерът  Дейвид Камерън подаде оставка, сепаратисти в други страни триумфираха  и повдигнаха свои претенции.

Но плочките на доминото падат в определен ред с видими разстояния едно от друго, с определено  установим край и възможността да се прекъсне верижнат Brexit-а за британците и останалата част от света обаче наподобяват по скоро  земетресение: един шок, който се разпространява в непредвидими посоки чрез много вълни. При това е трудно да бъда спрян.

Това се дължи веднаж на неяснотата относно това, каква форма на икономически връзки ще поддържа в бъдеще Великобритания с останалата част от Европа.  Привържениците на  Brexit бяха удивително неясни по този въпрос, противниците искаха План Б, за който да помислят по късно. Сега съществува опасност от дългогосишни разправии по сложни въпроси като нов договор за свободна търговия, или либерализацията на пазара на труда.. Това може да разколебае много предприемачи и клиенти, които поради тези причини ще отложат инвестициите и покупките си.

Brexit може да доведе обаче и до неочаквани шокови вълни поради това, че към днешна дата не са известни всички икономически обвързаности и зависимости. Такава бе ситуацията  преди няколко години с финансовата криза.

Когато през септември  2008  инвестиционната банка  Lehman Brothers колабира тогавашният екс – финансов министър Пер Щайнбрюк  (SPD) уверяваше в Бундестага, че САЩ били „в дъното на кризата. Че не е Европа и не е Федерална република Германия.“. Само няколко дни по късно Щайнбрюк и бундесканлерът Ангела Меркел l (CDU) трябваше да организират милиардни кредити за  Hypo Real Estate  и да гарантират дори публично вложенията на германските спестители. Защото и немски институти се бяха оплели със американски ценни книжа без стойност.

Въздействия от Мюнхен до Токио

Днес не е нужно да се стига до такива даматизми. Но че икономическите последици и този път ще надхвърлят измеренията на една страна , става ясно от първите часове в които бе обявено решението – като напр. в Япония. „Загрижени сме в най висока степен за негативните ефекти, до които може да доведе това решение“ каза там Косай Шиндо. Шеф на стоманоднобивния концерн  Nippon Steel & Sumitomo Metal. „Не само във Великобритания, но и за цялата  световна икономика.“

В Индия автомобилният концерт Тata Motors отбеляза значителни загуби в курса на акциите си – той е собственик на някогашните стари британски марки Jaguar и Land Rover. И в Германия освен някои банки има и автомобилни концерни, като  BMW Chart zeigen и  Daimler Chart zeigen които се нареждат сред големите губещи.  Доколко браншът е свързан във висока степен глобално, стана ясно при катастрофата с реактора на Фукушима. Тогава при германските доставчици на коли и други производства , заради случилото се преди това цунами се стигна до  значителни тесни места в производството поради липсата на части, доставени от  Япония / zu erheblichen Produktionsengpässen, weil Teile aus Japan fehlten.

Покрай логистичните проблеми, расте рискът от последващи политически шокове. За това съдействат  Brexit EС -критично настрооени силии в Испания. За втори път в неделя страната се опита в рамките на 6 месеца да намерии способно за управление малцинство. През ноември е твърде възможно най – горещия фен  на  Brexit Donald Trump да бъд избран за следващ президент на САЩ, а на изборите през следващата година и в Германия и Франция популистите да спечелят по голямо влияние.  „Страхувам се не толкова за близкото бъдеще – в крайна сметка пазарът през последните десет години успя да преживее толкова много кризи“ – казва лондонски банкер. „Страхувам се много обаче за дългосрочното бъдеще.“

/Със съкращения/

Превод от немски Пламен К. Георгиев

 

Резюме:  В краткосрочен план  Brexit  доведе  до драматични  сривове на борсите. Дългосрочните последици обаче от гледна точка на мрежово обвързаното глобално световно стопанство не могат да бъдат оценени като цяло. Това показва и опита от финансвата криза или този от катастрофата във Фукушима. 

Източник: Spiegel online, 24.06.2016

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.