атентат инстанбул

Истанбул: Турското правителство предполага, че милицията на ИД седи зад атентата

Милионната метрополия Истанбул отново е разтърсена от терористичен удар. Този път целта е летището Ататюрк. Трима атентатора-самоубийци отнеха живота на десетки  души. Турското правителство предполага, че зад атентата седи терористичната организация „Ислямска държава“.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, 29.06.2016

Турското правителство предполага че зад атентата на летището в Истанбул седи  джихадистката милиция на Ислямска дъържава  (IS). Индикациите сочат към мрежа на милицията, каза турският министър прдседател Бинали Йълдъръм в сряда сутринта, когато посети мястото на удара. Той говори за трима атентатори-самоубийци, за чиято идентичност и произход обаче не предостави подробности.

Най малко 39 души са загинали. При загиналите според данни на турското правителството става дума за 36 жертви и трима атентатори-самоубийци. Най малко 147 души са били ранени при удара  на атентаторите самоубийци на най- голямото турско летище. Между жертвите има и един чужденец. За неговата националност правителственият шеф не предостави обаче данни.  .

„Досеге няма данни за пострадали германци“ – заяви говорител от Външното министерство на Германия в нощта срещу сряда в Берлин. /И посланичката на Р България в Истанбул Надежда Нейнска съобщи, че сред засегнатите няма български граждани – бел. ред./ Външно министерство на Германия работи заедно с дипломатическите представителства в Турция и отговорните турски служби „с най-високо натоварване“ за по нататъшно изясняване на обстоятелствата. .

Още по темата:

Както поясни  Йълдемир, атентаторите са се срещнали във вторник вечерта на летището, където пристигнали с такси. След това открили огън от автоматично оръжие в сградата на терминала, преди да се взривят сами.

Йълдъръм отрече недостатъци в мерките за сигурност на летището, което се счита за едно от най оживените в цяла Европа. От турски правителствени източници се разбра, че никой от атентаторите самоубийци не е преминал през скенерите за контрол по сигурността ,  поставени на входа на международния терминал . Свидетели и видео снимки в социалните мрежи показват, че един, или дори повече атакуващи, са  попаднали във вътрешната част на терминала.

40944322 © AP Vergrößern  Шокирани пасажери на мястото на атентата.

От правителствени кръгове става още ясно, че двама от атентаторите са се взривили пред изхода за пристигащите на международния терминал, друг атентатор на близкия до него паркинг. По единия от атентаторите е стреляно от полицай  , преди да успее да възпламени взрива в жилетката си. .

Полицията затвори летище Ататюрк в широк периметър. Снимките от мястото на атентата показват картината на пораженията извън терминала за пристигащи, където обикновено пасажерите чакат за такси.  На една от снимките се вижда да лежи скорострелно автоматично оръжие. .

40944331 © AFP Vergrößern  Турските служби вземат следи от мястото на престъплениетоt.

Междувременно всички полети са спрени. Летище Ататюрк, което е натоварено като летището във Франкфурт на Майн, – се намира в европейската част на Истанбул. На азиатската част на милионната метрополия е разположено по- малкото летище –  Sabiha Gökcen.

Ердоган призовава за обща борба срещу тероризма

Турският президент  Реджеп Т. Ердоган пристигна в Анкара за кризисно заседание с министъпрезидентът Йълдъръм и армейския шеф Хулуси Акар. Нападението на летище Ататюрк в Истанбул има за цел да погребе Турция, каза Ердоган в нощта срещу сряда.   „Няма съмнение, че това нападение не преследва друга цел, освен да раздухва пропаганда срещу нашата страна“  „За това  се пролива кръвта на невинни хора и се сее страх. Той изрази очакването, че световната общност „ще предприеме решителни действия“ в борбата с тероризма, както посочи в обръщението си президентъът.  „Всеки трябва да знае, че терористичните организации не правят разлика между Истанбул и Лондон, Анкара и Берлин, Измир и Чикаго, Анталия и Рим“.

(Със съкращения)

Превод от немски: Пл. К. Георгиев
Ambulance cars arrive at Turkey's largest airport, Istanbul Ataturk © Reuters Vergrößern Линейки профучават във вторник през нощна към Истанбулското летище Ататюрк.
40944529 © AFP Vergrößern Възбуда, шок, негодувание - – летище Ататюрк в Истанбул след атентата.
На челната снимка:© AFP Турски полицаи заграждат входа на летището Ататюрк в Истанбул.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.