Reichstag

Йълдъръм акцентира върху важността на отношенията с Берлин

Frankfurter Allgemeine Zeitung, 03.06.2016.

Помирителни тонове от Анкара: Министъпрезидентът Бинали Йълдъръм заговори за добрите отношения между Турция и Германия. Малко преди това той изрази загриженост относно реакцията на гласуваната от Бундестага Резолюция за Армения. Част от турската преса е по малко помирително настроена.

© AFP Протести пред германското консулство в Инстанбул в четвъртък

При цялия гняв относно Резолюцията за Армения, която гласува Бундестагът  турското правителство иска да предпази  отношенита си с Германия от последващо влошаване.  „Незаввисимо от обстоятелствата ние ще продължим отношенията си със своите приятели и съюзници“, е заявил   министърпрезидентът Бинали Йълдъръм, според официалната осведомителна агенция Анадол, в петък.. „Германия и Турция са два много важни съюзника.“

Илдарим обръща внимание, че едва 250 от общо 650 депутата в германския Бундестаг са участвали в гасуването за решението за Армения. Турция щяла „да намери премерен отговор“, който да не постави на карта добрите отношения с Германия.  „Никой не бива да очаква, че нашите отношения с Германия , могат да бъдат бъдат  влошени току така от това или други подобни решения“, е заявил той.

В турската преса от петък бе изказана остра критика спрямо Германия. Бундесканцлерът Меркел /ХДС/ бе изризувана с хитлерови мустаци. Някои от плакатите бяха изписали  на немски език “ Глупаци“ /„Dummkopf“/ или „Не ви е срам!“  „Schämen Sie sich!“.  Споменаваше се и за предателство , особено по отношение на турско-говорящите депутати от  германския Бундестаг.

В четвъртък почти всички фракции в Бундестага гласуваха в полза на резолюцията, в която масовото изтребление на близо 1,5 милиона арменци, както и арамийци и принадлежащи към други християнски малцинства, преди  100 години по време на Османската империя, беше квалифицирано като геноцид. Анкара непримиримо отгвърля това.

Превод от немски: Студия Трансмедия

Източник: FAZ*AFP, 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.