египет2

Кама от гробницата на Тутанкамон се оказа направена от метеорит

Кама, открита в гробницата на Тутанкамон, се оказа направена от желязо „с космически произход“, съобщава „Гардиън“, цитирайки ново изследване.Изящният нож – един от две, открити от археолога Хауърд Картър през 1925 г. – отдавна озадачава специалистите, тъй като желязото не е било твърде разпространено в древен Египет. Освен това, острието не ръждясва.

Рентгенофлуоресцентен анализ на камата, извършен от английски и италиански учени, е открил желязна сплав с високо съдържание на никел и кобалт – химически състав, характерен за скалите с космически произход. Анализ на метеоритни останки, открити в радиус от 2000 километра е открил силно сходство с метеорита Карга, пише екипът на изследването в журнала Meteoritics & Planetary Science.

Медта, бронза и златото са познати на човечеството от 4000 г. пр. Хр., но желязото се разпространява масово много по-късно. През 2013 г. учени доказаха, че намерени в Египет железни мъниста на над 5000 години също са направени от т.нар. метеоритно желязо с високо съдържание на никел.

Авторите на изследването предполагат, че древните египтяни са отдавали огромно значение на падналите от небето скали и са ги ползвали за изработката на ритуални предмети. В подкрепа на хипотезата си посочват, че около 13-ото столетие преди Христа в текстовете се появява термин, който грубо се превежда като „желязо от небето“ и впоследствие обозначава всички типове желязо. Това би означавало, че древните египтяни са открили метеоритите две хиляди години преди западната цивилизация, посочват те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.