4783566

„Кеплер“ отново търси планети и предава данните на Земята

Американски специалисти възстановиха нормалната работа на космическия телескоп „Кеплер“, който преди две седмици сам се превключи в авариен режим. НАСА съобщи, че космическият кораб стартирал през март 2009 г. и получил прозвището „ловец на планети,“ възобнови наблюдението и предава на Земята данните.
„Той се завърна към своето търсене на екзопланети извън нашата Слънчева система“, съобщи представител на космическата агенция на САЩ. Остава неизвестно за широката публика защо на 7 април „Кеплер“ временно прекрати всички операции, обездвижи по своя собствена инициатива научните инструменти и механизми. „Може би неидентифицирано явление е довело до поредица от фалшиви аларми в неговата компютърна система“, предположи ръководителят на програмата Чарли Собек.
Експертите не са открили никакви проблеми в телескопа, но ще продължат да търсят причините, поради които той попадна в най-сериозното си премеждие от 2013 година насам. Тогава той изгуби два от четирите си жироскопа, отговорни за ориентацията на устройството в пространството, и заради неговите ограничени възможности учените трябваше да разработят нова програма.
През първите четири години „Кеплер“ бе насочен към една и съща част от пространството, в която следеше промените на яркостта на звездите, за да определи възможно наличие на други небесни тела около тях. Сега той може непрекъснато да следи не повече от три месеца един и същи сектор от пространството. С „Кеплер“, в нашата галактика – Млечния път – бяха открити около две хиляди екзопланети, включени в системи, формирани около сто звезди. Учените признават, че на някои от тях могат да съществуват условия за биологичен живот. Те се надяват, че „Кеплер“ ще бъде в състояние да работи още поне няколко години.
През 2018 г. НАСА планира да пусне нов космически телескоп – „Джеймс Уеб“. /ТАСС
24.04.2016

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.