кисинджър

Кисинджър: Без Русия не може да има мирно разрешаване на световните проблеми

„Западът трябва да разбере, че без съгласието на Русия единството (на Сирия) не може да бъде постигнато.“ Това заявява Хенри Кисинджър в интервю за немския вестник „Ханделсблат“.

„Мирното разрешаване на един или други проблем без участието на Русия ще бъде невъзможно“, добавя той, цитиран от БГНЕС.

Спирайки се на украинската криза, Кисинджър споделя, че ръководството на САЩ решило да даде урок на Русия по украинската криза преди да започне да се договаря.

„Ангела Меркел изигра значителна и решаваща роля (за разрешаване на украинската криза – ред.). А те (Белият дом – ред.) бяха по-скоро настроени да дадат урок на Путин, преди да започнат да преговарят с него“, заявява още бившият държавен секретар на САЩ и доайен на американската дипломация.

Според него Русия в момента „се опитва да си върне идентичността в непривично обкръжение“. Той окачестви тези опити като „проблематични за западния свят“, който засега не може да „формулира дългосрочна стратегия за собствено развитие“.

„Европа се опитва да обозначи нов тип единство, но още не е в състояние да изрази въпросното желание по политически начин“, добавя Хенри Кисинджър.

Източник: БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.