4658425

Марсоходът Curiosity отново започна да работи.

След близо една седмица почивка марсоходът Curiosity отново започва да работи. На втори юли т.г. софтуерен дефект накара марсохода да влезе в защитен режим и да спре работа.

Оказва се, че става дума за проблем в трансфера на изображения между модулите. Заради него може да се получи блокиране на системата. Софтуерните инженери на НАСА обаче са направили няколко различни метода за трансфер на данни именно за такива ситуации.

На 9 юли Curiosity е бил рестартиран и пуснат наново. След проведен тест на системите всичко е наред, като занапред учените просто ще използват алтернативните методи за трансфер и ще избягват този, който създава проблеми.

Един от тестовете представлява и поредното селфи на Curiosity, чрез което учените преглеждат робота за евентуални физически повреди по корпуса и инструментите му. Сегашният проблем не е бил сериозен, казват от НАСА, особено в сравнение с първия дефект през 2013 г., заради който се наложи да му бъде изпратена и инсталирана софтуерната система наново.

Въпреки това като цяло проблемите с Curiosity са съвсем малко, а марсоходът се справя много добре с условията и проучванията. Затова наскоро мисията бе удължена с още две години, за да могат учените да продължат да използват роботизираната лаборатория за още открития. Има и опция мисията да бъде удължена още, стига да няма повреди по марсохода. Неговият екип се надява той да продължи да работи поне до 2020 г., когато на Марс се очаква да пристигне следващият марсоход на НАСА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.