babylon brugel

Миграцията днес: картина в цифри.

Великобритания е европейски първенец по заселване на чужди граждани с 4.9 млн емигранти, следват Полша с 4.4 и Германия с 4 млн

Докато гласоподавателите във Великобритания одобриха излизането на страната от Европейския съюз, за да спрат притока на имигранти, никой не спомена, че 4.9 милиона от нейните собствени граждани всъщност са емигранти. Страната е и на първо място в Европа по брой граждани, които живеят в чужбина, сочат данни на ООН, цитирани от предприемача Макс Галка и публикувани в Metrocosm.

Обикновено когато се говори за гражданин на развита страна, който живее другаде, той не се нарича имигрант, а просто чужденец. Защо? Защото под имигранти се разбира „хора, които идват от бедна страна и търсят по-добър живот“. Идващите от богати страни се възприемат като чужденци, които просто работят другаде, коментира Галка.

Според данните на второ място след Великобритания се нарежда Полша с 4.4 милиона души, на трето – Германия с 4 млн. 1.1 милиона българи живеят зад граница, сочат данните. 3.4 млн. са румънците, които живеят извън родината си.

Данните за нетната миграция (идващите минус напускащите) за всяка страна в ЕС между 2010 и 2015 г. показват, че тя е 661 915 души във Великобритания и че пристигащите там са повече от напускащите страната. На второ място е Франция с 594 785, а на трето е Германия – 462 546, като в трите страни пристигащите са повече от напускащите.

Напускащите са повече в: Ирландия, Полша, Чехия, Италия, Испания, Португалия, Румъния, БЪЛГАРИЯ (нетната ни миграция за цитирания период е минус 55 692).

Интерактивна карта на нетната миграция:

Знаят ли всъщност жителите на богатите страни колко са имигрантите в страните им? Проучване на IPSOS показва, че те са ужасно дезинформирани. Ето какви са отговорите на въпроса „Според вас какъв процент от населението са имигранти?“ – гражданите на някои страни вярват, че те са в пъти повече, отколкото те наистина са:

Едно от големите притеснения на хората е рискът от тероризъм на ислямски екстремисти. Но и тук европейското население бърка – мюсюлманите в развитите страни също не са толкова, колкото хората мислят, че са. Например германците вярват, че мюсюлманското население е 3.2 пъти повече, отколкото наистина е. Унгарците го виждат умножено по 70.

Ако аргументът „твърде много имигранти“ е причината за вземането на важни решения, трябва да можем да отговорим на въпроса „колко са имигрантите“, пише авторът. И преди да предприемаме мерки да спрем имиграцията, трябва да бъдем достатъчно смели да признаем, че наши съграждани също живеят в чужбина като имигранти и се възползват от имиграционните политики в другите страни, заключава той.

Източник: OffNews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.