акад. атанасов

Науката и бизнесът си подадоха ръка

  • Акад. Атанас Атанасов: „В сътрудничеството на учените с Universal Bulgarian Investment ще се възроди предприемаческият дух”.

  • Академическият съвет на Софийския университет одобри публично-частно партньорство.

30.06.2016

Академическият съвет  на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, на 29-ти юни т.г., одобри с пълно мнозинство  изключително полезна инициатива – дългосрочно сътрудничество и взаимодействие между Български геномен център и Universal Bulgarian Investment. По този повод разговаряме с акад. Атанас Атанасов, ръководител на Геномен център към СУ „Св. Климент Охридски“.

Акад. Атанасов, какви са основните цели на споразумението между учените и Universal Bulgarian Investment?

– Първата основна цел е постигане на значимо сътрудничество и синергизъм в дейностите между науката (имам предвид  изследователската, иновационната и образователната й политика) от една страна и бизнеса от друга.  Геномиката, биотехнологиите, молекулярната селекция ще се включат в процеса на ускоряване създаването на нова генерация  български сортове пшеница и слънчоглед. Това е пътят, по който ще излезем от задънената ситуация на спад на българските семена на националния пазар.

Друга съществена цел е осигуряване на ефективен конкурентен трансфер на съвременни технологии. Това ще допринесе за усъвършенстване  анализа и оценката на качеството и безопасността на храните, ще повлияе благоприятно върху стойността на българските продукти.  Заем априори, че те имат изключително ценни качества. Целта е на нашия пазар  отново да излязат прекрасните български храни.

На трето място очакваме да се ускори процесът, свързан с образованието на младите кадри, с възраждане на техния предприемачески дух. Това ще ни гарантира качество, възможност на международния пазар да сме конкурентноспособни и да печелим проекти, заедно с наши западни и източни партньори.

Очакваме, че геномиката ще пренесе в бизнеса посланието за обединение, което съществува в академичната наука, за да се повиши това, което се произвежда в България и да се разширят кешовите пазари на земеделските хранителни продукти с нови сортове, с иновации.

- Кога очаквате първите резултати?

Сега започваме. Едни резултати очакваме в рамките на една година, други  – в рамките на няколко години и т.н.

- Тази инициатива е  изключително полезна за България…

– Да, стартира публично-частно партньорство. В   него ще вложат своите знания и опит учени от Софийския университет, Българската академия на науките, Селскостопанската академия, и другите университети. Науката и бизнесът си подадоха ръка. И според мен правилният път е тяхното постоянно сътрудничество.

Източник: Студия Трансмедия

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.