гопак

Непреклонна kорупция в Украйна

От СЪВЕТА НА ИЗДАТЕЛИТЕ,  BLOOMBERG, MAРТ 31, 2016

Миналият вторник украинският парламент най-сетне гласува да смени одиозния главен прокурор на Украйна  Виктор Шокин.

Съединените  щати и европейските страни, които предоставиха помощ на Украйна отдавна настояваха за неговото уволнение в годината на управлението му,

Г-н Шокин се превърна  в символ на дълбоко вкорененената корупция в Украйна,  като не успя да подведе под отговорност  ни един член на сваления режим Янукович, или от сегашното правителство,, докато блокира усилията на реформаторски настроени депутати.

Уви, малко вероятно е нещо да се промени,  ако президентът Петро Порошенко и парламентът не се съгласят да поставят на позиции  истински бойци срещу корупцията и да одобрят сериозна съдебна реформа.

Корупцията е широко разпространена в Украйна от обявяването на независимостта, захранвана от тясно сплетени  връзки между политици и олигарси и слаба съдебна система. Протестите през 2014 г., които доведоха до отстраняването на президента Виктор Янукович бяха до голяма степен задвижени от популярната ярост,  породена от монументалната му корупция и злоупотреба с власт. Но свалянето му все още има да даде резултати.

В реч в Одеса през септември миналата година, посланикът на САЩ , Джефри Пиат, заяви, че корупцията  е толкова опасна за Украйна, както беше руската подкрепа за военния бунт в Източна Украйна.

И по време на визитата си през декември миналата година, вицепрезидент Джоузеф Байдън младши заяви, че корупцията разяжда Украйна  „като рак“. Сред примерите които г-н Пиат, цитира, бе изземването във Великобритания на $ 23 милиона от незаконни активи от бившия министър на украинския екология, Микола Злочевски;

Офисът на г-н Шокин, заяви обаче, че не е имало дело срещу министъра, и парите бяха освободени от запор.

На снимката:  Украинци протестираха срещу корупцията в правителството в Киев в понеделник. – Сергей Супински / Agence France-Presse – Getty Images

В последните си часове на длъжност,  г-н Шокин уволни заместник-главния прокурор, Дейвид Саквалидзе,  бивш прокурор в Грузия,  поканен от президента Порошенко да се бори с корупцията.

А преди това, г-н Шокин  систематично очисти кабинета си от реформаторски настроени прокурори.

Действащ Главен прокурор вече е Юрий Севрюк, стар приятел на  на който може да се има доверие  за да продължи практиката на Шокин.

Г-н Порошенко, сам продукт на старата система, има пълна подкрепа от страна на поддържани от Москва сепаратисти в източната част на страната и несекващи политически вълнения в Киев, където правителството на премиера Арсений Яценк виси на косъм.

При тези обстоятелства, г-н Порошенко, изглежда, е приел продължаващата корупцията, като цената, която трябва да заплати  за малко пространство което му остава за маневриране.

Но президентът, премиерът и парламентът трябва да бъдат накарани да разберат, че  Международният валутен фонд и донорските  държави, включително Съединените щати, не могат да продължат да насипват  с лопата пари в едно корумпирано блато, ако правителството не започне формирането на демократично управление,  каквото поискаха в техните протести.

Г-н Порошенко не може просто да позволи на един от приближените на г-н Шокин да седне на опетнения  стол на сваленото вече длъжностно лице. Той трябва незабавно да възстанови г-н Сакварелидзе и да започне широка обществена дискусия за избора на следващия главен прокурор, като посочи ясно, че неговият мандат ще бъде цялостна реформа, и че правителството ще бъде изцяло зад него.

Бележка на редактора„

Философия клуб“, като не правителствен кръг обединяващ независими български учени и интелектуалци от всички области на науката, политиката, икономиката, банковата индустрия и модерна технология – вече година наблюдава и предлага последователно точна експертиза за борба с корупцията в българското общество в преход , извън географски и дори регионални проучвания, респ. формализирани модели за рационализация на този феномен .

Трябва да признаем, че намираче твърде много прилики с това, което се случва в Украйна, както се сочи и в анализа на Bloomberg,  свързани с квази институционалната реформа в България.  Очевидно моделите на корупционни патронажи в Източна Европа, тъй като вече сме писали в предишни статии и анализи на нашите експерти, имат общ корен. Той не е толкова в  един „въплътен патернализъм“, /“enbedded paternalism/ , още по малко може да се приписва на някои особености  на Православието, или дори култура. А по скоро идва от един изкривен  институционализъм и изкористено в некомпетентността си лидерство.

Нашият сайт ще добавите към дебата срещу корупцията, тероризма, освен злоупотреба с юридически и други инструменти, като подкрепящи силно ирационални обществени структури в Източна Европа, заграбена от олигарси и мрежи от световно организираната престъпност.

Ние се грижим за  формирането на общественото мнение в света по дори по-малко прозрачни тенденции и явления в Югоизточна Европа и извън нея. За един по-голям и свободен свят с нови отговорности срещу вълната от насилие, деструктивизъм и  национален его центризъм.

Не се колебайте да се свържете с нас с вашите критични коментари, мнения и виждания за по-добър свят.

 

превод от английски: Пламен К.Георгиев

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.