5f1077353f0

Нинова: Защо излъгахте за доклада за националната сигурност?

 Автор: Гласове

Тя припомни, че с решение на Народното събрание от 25 февруари 2011 г, с което се приема Стратегията за националната сигурност, на министър-председателя се възлага до края на март всяка година да внесе в парламента доклад за националната сигурност.

„Сега сме края на май и такъв доклад не е внесен. Така не се спазват решенията на Народното събрание и законите”, заяви Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. Тя подчерта, че със заповед от 2016 г. министър-председателят разпределя ресорите на вицепремиерите и на своя отговорност оставя единствено националната сигурност. „С тази заповед сте длъжни да внесете доклада до края на март”, каза Нинова и допълни, че той не го е направил, с което сам е нарушил своя заповед.

Лидерът на левицата заяви, че на 15 януари 2016 г. на въпрос в парламента за доклада, Борисов е отговорил,  че е създадена организация и се подготвя годишен доклад за състоянието на националната сигурност, който ще бъде внесен в Народното събрание до началото на месец март. „Сега е края на май и такъв доклад няма, защо излъгахте”, заяви председателят на БСП.

Нинова подчерта, че ако е направен професионално и обективно, докладът е един сериозен анализ, не само на външните заплахи, които в последната година се засилват, но и на вътрешното състояние на държавата по сектори и се правят сериозни изводи и препоръки, какво да направят парламентът и МС, за да се подобри състоянието в тези сектори. Тя припомни, че в предишни години на базата на тези анализи НС е взимало информирани и сериозни решения. „В момента премиерът не изпълнява законите на страната и собствените си заповеди и ние не разполагаме с тези данни в един критичен момент за България”, заяви соцлидерът.

Корнелия Нинова коментира, че причините да няма доклад могат да са две – или екипът на МС не е способен да го изготви, или нещо в съдържанието му притеснява премиера и той не го прави достояние на парламента, докато не се намести информацията, така че да е удобна за управлението. Тя изрази съмнение във варианта за неспособност за изготвяне на доклада поради професионализма на службите. Лидерът на БСП обяви и че вече е известно, че вчера на заседанието на МС докладът е бил приет.

Нинова подчерта, че докладът е закъснял и отговорът на въпроса й се отлага два месеца: „Може би, за да си свършат управляващите задълженията, което означава, че опозицията си е свършила работата и е успяла да окаже натиск“.

„Докладът е нелицеприятен за управляващите, освен ако не го подправят, докато го крият. Той повдига големият държавнически въпрос – дали ще се вземат мерки по изводите от доклада особено за вътрешните проблеми в държавата, които са сериозни”, подчерта председателят на левицата. Тя подчерта, че една от темите, от които иска да избяга Борисов са европейските фондове.

„2020г. европейските пари ще свършат, а ние нямаме национална икономика, което ни е основния проблем”, заключи Корнелия Нинова.   

Източник: Гласове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.