754637377218636Ростех

Нова технология на „Ростех“ ще намали броя на администрацията

Офис на Държавната корпорация „Ростех“, РБК, 20.05.2016.
Държавната корпорация „Ростех“ разработва технология „Умно правителство“ и се надява тя да се търси на общински и федерални равнища. Технологията може да помогне за намаляване на броя на длъжностните лица

За какво става дума

Държавната корпорация „Ростех“ разработва технология „Умно правителство“. Това се посочва в отговора на прес- службата на „Ростех“, помолена от РБК да разкаже за перспективните си разработки.

Технологията позволява да се премине от събиране на информация към автоматизация на решенията и управлението на районните, окръжните институции, а в перспектива и на национално ниво, каза държавната корпорация. В писмото се казва, че холдингът „Ростех“ разполага с научни и производствени мощности за създаването на високо-технологични системи и програмното им обезпечаване.

Представителят на „Ростех“ обяснява, че става  дума за следващия етап от развитието на проекта „Електронно правителство“ – създаването на универсално пространство за взаимодействие между правителството, държавните институции и  населението.

Властите изпълняват проекта „Електронно правителство“ от 2002 г. насам. Неговата цел –  държавните органи  да преминат към  електронно взаимодействие с гражданите и помежду си. През 2009 г. правителството е назначило „Ростелеком“ да отговаря  за създаването на инфраструктурата на проекта – портали за обществените услуги и обществени поръчки, системата за междуведомствено взаимодействие (СМЕВ). Представителят на „Ростелеком“ отказва да разкрие разходите за  създаването на системата.

Според доклада на ООН от 2014 г., Русия бе на 27 място в света по степен на развитие на „електронно правителство“. Съседите на Русия в класацията – Белгия (25-то място), Казахстан (28-о място) и Швейцария (30)-то място. Лидери – Южна Корея, Австралия и Сингапур. През април 2016 г., Световната банка отбеляза в доклад, че руските информационни ресурси  с подобна информация, са слабо свързани помежду си и не са обособени. Представителят на „Ростех“ обяснява, че проектът ще даде възможност на държавната корпорация да се движат от фрагментарна автоматизация към комплексна.

Директорът по комуникациите и стратегически изследвания на „Ростех“  Василий Бровко казва, че корпорацията планира да се превърне в значим играч на световния пазар за системи за управление.  По негови думи , през 2025 г. „Ростех“ планира да печели от електронни технологии около 1 трилион рубли., или  22% от приходите. Приблизително на толкова възлизат сега всички приходи на държавната корпорация.

Цената на въпроса

Подобни  проекти включват създаването на ситуационни центрове или система от такива центрове, казва експертът на компанията „Прогноза“ Вяра Ивашкевич. Тяхната функционалност е неограничена, например, те могат да  анализират рисковете от природни бедствия и да оповестяват за извънредни ситуация (функция MЧС), както и да натрупават статистика и да изготвят социални-икономически прогнози (функция за минимално икономическо развитие).

В Русия, цената на софтуера за такива системи започва от 20 млн., като са нужни най-малко още 100-120 милиона рубли за хардуеър,  а годишните разходи за техническа поддръжка ще бъдат най-малко 4 милиона рубли., продължава Ивашкевич. Сложни системи за вземане на решения и  взаимодействие с населението има в САЩ и Западна Европа, а в Русия засега се използват най- прости системи за управление на оборота на  документи и  отчетност на стойност 2-3 милиона рубли.

Директорът на направление  J’son & Partners Consulting Александър Герасимов заяви, че автоматизираните системи позволяват да се разработи решение, базирано не на интуицията и опита на отделните мениджъри, а чрез многофакторен анализ на данните.  Според него, въвеждането на тези системи ще позволи намаляване на броя на държавните служители.

В края на 2015 г. в Русия  са били заети близо 2,2 милиона федерални и общински служители, показват данните на Федералната статистическа служба. През 2011-2013, по указания  на президента Дмитрий Медведев държавният апарат е бил намален с  20%, а през 2016 се планира да бъде намален с  още 10% .

В Русия, има успешни примери за автоматизация. Федералната данъчна служба, която има една от най-модерните ИТ инфраструктури сред руските държавни агенции, почти изцяло премина на електронен обмен на данни  с данъкоплатците, уверява служител от службата.  Това ускорява събираемостта и отчетността, подобрява качеството на анализа, констатира събеседникът на РБК.  Според него, автоматизацията на контрола върху плащането на ДДС е осигурила през миналата година 100 милиарда рубли допълнителни приходи в бюджета (почти една трета от растеж в приходите от ДДС за 2015 г. в сравнение с 2014 година). „Технологията със сигурност ще доведе до намаляване на щата, ако не се увеличат пълномощията на службата“ – иронизира събеседникът на РБК.

Интервюираните от РБК представители на ведомства, включително и на Министерството на финансите, Министерството на строителството и на Федералната данъчна служба, се въздържаха да  коментират евентуалната автоматизация на своите ведомства. Прес-секретарят на премиера Наталия Тимакова заяви, че правителството не участва в  проекта на „Ростех“.

Не само правителство

Част от  проекта „Умно правителство“ е проектът „Интелигентен град“,  както става ясно по нататък от писмото на „Ростех“ . Неговата цел – да се разработи платформа за управление на инфраструктурата на града, видеокамери и система за електронни услуги. „Ростех“ планира основни клиенти да станат регионите, а  държавната корпорация ще достави всички компоненти на системата, ще ги приложи  и поддържат на базата на договори  за целия им жизнен цикъл.

Пилотният проект „Интелигентен град“ вече е стартиран в Нижни Тагил. Потенциалните поръчители на такива системи в страната са около двадесет, разказва Бровко: напр Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург, Новосибирск, Казан. Според него, корпорацията планира да изнася тази технология, например в от АТЕC страни (Тайланд, Виетнам, Индонезия, Индия), Северна Африка (Египет, Алжир) и Латинска Америка (Аржентина, Перу, Бразилия).
Превод от руски: Пл. К. Георгиев

Снимка: Никита Попов / РБК

Повече подробности за RBC: http://www.rbc.ru/business/20/05/2016/573338509a7947c60d1e4c4c

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.