гена димитрова

„Обич за Гена“

Идеята и реализацията на 69-минутната музикална импресия е на Димитър Сотиров, оператор и продуцент е Милена Стойкова. Филмът е посветен на 75 г. от рождението на Гена Димитрова.

Документалната лента припомня знакови изпълнения на великото драматично сопрано на прочути сцени по цял свят, сред които Арена ди Верона, Ла Скала, Метрополитън, Нагоя, София, Неапол, Плевен. Арии, дуети и терцети из опери на Верди, Пучини, Маскани и Джордано се редуват със спомени за изпълнителката от нейни приятели и колеги – Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Фиоренца Косото, Роберто Скандюци, Курт Ридъл, Бруна Бальони, Александрина Милчева, акад. Пламен Карталов, Уго де Ана, Михаил Ангелов, Маурицио Модуньо, Александрина Пендачанска, Анна Томова-Синтова, Лучана Д’Интино.

За първи път са показани уникални кадри с Гена Димитрова зад сцената, по време на репетиции с партньори като Никола Мартинучи и Джузепе Джакомини и сред нейни приятели и близки. Могат да се видят и непоказвани кадри от вълнуващи моменти като награждаването на Гена Димитрова и Франко Дзефирели в Торе дел Лаго с Наградата „Пучини“ през 1989 г., както и от честването на 50-годишнината на великото сопрано в Генуа през 1991 г.

Със софийската премиера на „Обич за Гена“ Сити Марк Арт Център осъществява първата си филмова прожекция в обновения салон на бившето кино „Левски“ на бул. „Янко Сакъзов“ № 30 и по този начин възстановява една дългогодишна традиция, позабравена през последните 20-ина години.

Премиерата на филма, с участието на неговите създатели, журналистът Димитър Сотиров, мениджър „Връзки с обществеността“ на Софийската опера и балет и оператора и продуцент Милена Стойкова, племенница на Гена Димитрова, е на 12 юли, вторник, от 19.30 ч.

През есента предстои появата на второто, допълнено издание на книгата „Гена Димитрова от А до Я“ с автор Димитър Сотиров и издател Милена Стойкова. На премиерата на първото издание през декември 2012 г. в Софийската опера и балет присъства световноизвестният тенор Хосе Карерас.

Източник: Гласове

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.