138374060997160

ОБРЪЩЕНИЕ НА „ФИЛОСОФСКИЯТ КЛУБ“ ДО БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ

В навечерието на Нова година американската разузнавателно-аналитична компания Stratfor публикува доклад с прогнози за политическата и икономическа ситуация в света през 2016 г. Съгласно разчетите на аналитиците от Stratfor, отношенията между Русия и Турция през тази година ще продължат да се изострят. Нещо повече -агенцията счита, че въпреки че Русия се старае да избегне конфронтация с Турция, конфликтът изглежда неизбежен.

„Философският клуб“, който обединява независими български учени от всички области на науката, изкуството и културата, хора, съпричастни на идеята за демократизация и модернизация на българското общество, в руслото на европейските ценности, където прочее е изконното място на 1400 годишната ни държава, като една от най- старите на Балканите и в Европа – с дълбока загриженост следи напрежението, създало се между Турция и Русия.

Ние си даваме ясна сметка, че апокалиптичните внушения за изхода от един раздухан конфликт, е преследвана цел на ястреби , „облитащи“ София за последните години. С амбицията да изправят един изстрадал, но героичен народ, какъвто е българският, като „ буфер“ между Оксидента и Ориента, респ. Русия и Запада.

Това е нереалистична и непосилна „мисия“ на второразрядна евроатлантическа политика. Такава, каквато я разбират 80 на сто от българите, за разлика от сегашния режим в България, отчаяно търсещ легитимност в нео-имперски амбиции и сили. В присламчването към силните на деня, с цената на националните интересите , превърнати в залог за политическо оцеляване на една корумпирана камарила, изплувала на гребена на вълната на прехода.

„Философският клуб“ би искал да заяви, че мирът, изстрадан с нашия недоимък, лишения, съзнателно примирение , ако щете, с взискателния критерий на толкова европейски народи, като стандарт, самочувствие, финансови, че и духовни възможности – винаги е бил над всички наши ценности. В името на този мир, са били и нашите компромиси. Днес тази философия на „оцеляването“ не стига, за да се наредим не само де юра, а де факто като членове на ЕС и НАТО. С всичката отговорност за общото европейско семейство, но и нашите семейства преди всичко и най-вече.

Пълзящата ислямизция по нашите земи, опитите да се „мобилизира“ пета, или дори шеста „колона“ , в лицето на русофили и русофоби, български мюсюлмани и мимикриращи „джихадисти“ сред най- социално уязвими български роми – са безразсъден опит за дестабилизация на страната. Един криворазбран евро- атлантизъм, сервитюдно преотдаване на суверенитет на Брюксел, респ. други „ велики сили“ за гарантирането на националната сигурност и териториална цялост на България , изглеждат в дъното на тази безотговорност.

Затова „Философският клуб“, призовава всички национално отговорни българи и българки, хора на съзидателния труд, на свободния бизнес, на интелектуалния и културен фронт, да дадат своя отпор на авантюристичната безгръбначна външна и вътрешна политика на сегашния управленски режим в България.

За нашите аналитици, сред които видни представители на авангардни клонове на науката, военното дело, държавното строителство, няма ни на йота съмнение, че този режим не е в състояние да опази и гарантира целостта и сигурността на България.

Флиртът на „великите сили“, с Турция на Ердоган и Давутоглу, обсебени от идеята за пан-османизъм и връщане на някогашни „сфери на влияния“, двойният аршин с който бива подвеждана и страната за евентуално членство в ЕС, респ. натискът да бъде обърната в острие срещу Русия – са диаметрално противоположни на българските национални интереси. Това трябва ясно да изразим пред цивилизования свят!.

Нашата народностна памет помни, знае и не може да забрави жертвите на османското насилие, мракът в който българите тънеха 500 години под гнета на ятагана. Като се почне от изкланите по нивите на Ново Село, Плевенско и се стигне до Батак, когато дедите ни събличаха елеците си, за да останат чисти за внуци , преди да положат глава на дръвника. За едната Права вяра Българска. Християнска.

От тогава сме доказали своята европейска идентичност, дух, воля и посветеност на Свободата. Не сме и искали възмездие и обезщетения, понеже добре знаем, че всичко е право на личен избор. А то значи и един инстинктивен демократизъм, на който българинът винаги е бил верен , и който е движил нашите съдбини. Знаем ние цената му, знаем и какво губим, когато други мислят, че „печелят“.

Ние, чуждото не щем, но и нашето си не даваме. По това си приличаме с швейцарци, баварци, италианци, гърци, испанци, че и колко още достойни европейски народи. И това трябва да проумее управляващата българска класа, както и Брюксел, в своята несигурна политика тук на Балканите, че и отвъд нашите географски предели. Провалените модели за интеграция са логичен завършък на един нереалистичен план, поредна утопия, която оставя милиони в безпътица, духовна бъркотия и стрес.

Ние от „Философският клуб“ следим с тревога този дефицит на културна съпричастност, залята от егоцентризма на всадения нео-либерализъм, който продължава да върти във вертепа на безотговорността и нашата управляваща „класа“. Тя, прочее ,отдавна се обърна от класа в „каста“ за себе си, ако използваме алегорията на онзи с бялата брада, от чийто косъм не мюсюлмани, а атеисти, че и правоверни християни, животуваха раболепно, има няма 70 години.

„Философският клуб“ би искал да посочи, че в резултат на свои задълбочени анализи от последните месеци – резултат от критична рефлексия на глобалната ситуация и в частност това, което става на Балканите – не вижда заплаха от страна на Русия, каквато се внушава от пропагандни кресльовци. Заплаха няма в смисъла на военна интервенция и от Турция. Но тя не може да бъда изключена като риск в сегашната ситуация на пълна или частична парализа на българските институции, безхаберието, ширещата се корупция по високите етажи на властта, отслабената държава, армия, раздираната от вътрешни кризи полиция.

„Философският клуб“ би искал да припомни на стара Европа, улисана в своите „прагматични“ цели, потребности и преформатиращи се визии, че нашият принос към Европа е в българското историческо и културно дело на жив бараж срещу исляма.

Нещо повече – българските книжовници бяха тези, които спасиха чак в Киевска Русь, ценните християнски книги, когато Рим гореше, за да опазят Християнството. От тогава датира и повече от 1000 г. духовна връзка с Русия. Това трябва да се знае, да се зачита.

Делото на българските богомили, отишли и при катарци и албигойци , за да им кажат същото – че иде мрак за Европа, бе платено през вековете с кръвта на нашите предци.
Това е подвиг и извор за наше национално достойнство, културен принос в опазването на Европа. Такава, каквато е – днес жива, достолепна в своя  хуманизъм и алтруизъм. Въпреки двойния стандарт, който също е част от политическата и култура. Това ние виждаме, разбираме.

Но ние, наследниците на богомилите, на жертвите на Батак, си даваме още сметка, че историята не може да се повтаря /дори и във фарсова форма/.Също така, че максимата „преклонена главица сабя я не сече“, не може да бъде наше кредо за по-достойно място в глобалния свят. Защото след толкова исторически перипетии, илюзии ако щете, върху попрището на политиката , разбирана от нашите първенци като „гечинмек“, сиреч занаят – нищо демократично, още по малко рационално и модерно, отговарящо на българските национални интереси не може да се създаде.

Нашата външна политика не е само „беззъба“/както я нарече Путин и не без право/. А безгръбначна. И без характер. Тук облечени в дипломатически ливреи случайни момчета и момичета, доведоха нещата до пълния абсурд на васално блюдолизство. В изпълнителната власт се нароиха „калинки“, непотизмът – прочутата балканска шуробаджанащина, прояде и малкото вяра останала в справедливостта. Водачите на политически партии и протести мутираха във високоплатени държавни служители и „евро бюрократи“. А за нас тук , вече е пределно ясно, че служат само на личните си фамилни интереси.

„Философският клуб“ с омерзение следи и слуша скудоумията на тези, амбицирали са да водят България, без сами да знаят къде отиват. На тази вакханлия трябва да се сложи край. Веднъж завинаги. Защото България е, и остава в руслото на ЕС , но трябва да предефинира наново своята модерна идентичност, европейска по дух, но национална по форма и съдържание.

И не питайте колко струва България. Повече,  отколкото и „дават“ за да ни обърнат във вилает, или васално княжество. Защото е една за всички. И над всички.

България е идеал, за който си струва да се изправим всички рамо до рамо срещу насрещните ветрове. Откъдето и да веят. За да ни бъде и да преминем още едно Горнило.

„Философският клуб“ пожелава крепко здраве на всички свои членове, съмишленици, на техните семейства по случай настъпващата 2016 г.

Нека бъде мирна, градивна, каквато винаги си я пожелаваме. И с поглед и вяра в бъдето.

За нас и всички приятели на България от всички краища на света.

Но този път ще трябва да я направим такава. Ден за ден, с нови дела, с нови отговорности. На всеки пред всички. И на всички пред всеки.

И когато падат страниците на календара, да можем да кажем: Нищо не бе напразно. Всичко бе за България.

31 декември 2015

ИлюстрацияПатриарх Евтимий се прощава с българския народ – картина на Никола Кожухаров, масло.

4 мнения по „ОБРЪЩЕНИЕ НА „ФИЛОСОФСКИЯТ КЛУБ“ ДО БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ“

 1. Чудесно написано обръщение,но се питам не е ли написано прекалено интелигентно за да бъде обръщение към целия Български народ? Споделям напълно написаното,но мисля ,че е написано с изказ който е далече и навярно трудно разбираем за болшинството от Българите! Иначе напълно споделям факта ,че България се управлява от случайни хора които сами не знаят посокота в която вървят,но това ме навежда на мисълта ,че Вие Господа Учени,Българската интелегенция сте длъжници на Народа! По мое мнение начело на Държавата трябва да застане Българската интелигенция подкрепена от Българската общност на учените и професионалистите и изцяло да бъде подменена сегашната “политическа“ класа(каста) която отдавна е изгубила морал и е напълно безценностна! Да бъде напълно прекратена дейността на десетките партии в по–голямата си част създадени единствено за да обслужват нечии частни ,а много често дори фамилни интереси и да се премине към нов модел на парламентаризъм(може би двуполюсен)! Другия въпрос който си задавам е следния–до тук на думи добре,но нали всепак някой трябва да застане начело и да поведе хората в нужната посока?Кой же го направи? Вие ли?

  1. Драги г-н Русенов, няма време за излишни прения. Ако вие се чувствате част от това, което остана от българската интелигенция, къде изкушена от мними ценности на прехода, къде изпаднала в собствения си егоцентризъм /родна традиция, както се знае от Ст. Михайловски насам/ намерете начин да се включите в каузата за една значима и желана промяна. Ние рецепти не даваме. За морала на кастата, изживяваща се като управленска може и да сте прав. Вижте отдясно на нашия сайт още седят мъдрите думи на Радой Ралин – Като се махнат отвратените, остават отвратителните. Е, не е ли време за нов тип политическо участие което да даде повече дела, отколкото думи на вятъра. Все пак пишете ни. Сигурни сме, че ще имате и полезни идеи. А тези, които ви дават 19 аргумента как една работа не можела да стане по добре оставете далеч от себе си. По възможност и от нас, тъй като за пустословия нямаме време. Вярваме че добре ни разбирате. – от отг. редактор на сайта

 2. Ако сте „Философски клуб“ и сте се борили за това, което сте написали: „демократизация и модернизация на българското общество, в руслото на европейските ценности“, без да отчетете, че това е най-голямата глупост, която може да стане жизнена цел на всеки разумен човек и общество, означава че сте клуб на тези, които не са прочели нито дума от книгата, известна като полезна за царете и учебник за всички глупаци – Панчатантра. За това нищо не сте почерпили от поуката, мъдростта и философския резултат от житейския опит в нейните сюжети, които векове са събирани в огърлица и включват всички науки и вери!

  1. Любезни наш читателю попрочели сме нещичко от Панчатантра. Не мислете, че те е противопоставяне на това, което се счита за Западно. В човешката култура всичко е от един корен. Прочетете пък ще ви отвърнем ние „Златният клон“ на Фрейзър, за да разберете колко много си приличат народите, техните вярвания, религии, митове ако щете.
   Възпитаникът на Кеймбридж е бил има няма на 27 г.когато е прозрял това и го е разказал така убедително и човечно, че и за вас си струва да надникнете в страниците на това бележито и непреходно изследване. Прочее доколкото ни е известно у нас Панчатантра бе преведена от Йордан Милев, който не е известен че знае древно индийски, но пък гладни студенти от тези дестинации, както се казва днес, за по някой сандвич или даже кифла, му преведоха „на едро“ текста, пък той го „заглади“ като майстор на римите.
   Така че това което сте чели също е мета-наратив, ако разбирате какво искам да Ви кажа.
   Лично аз съм живял има няма 2 месеца в Шри Ланка, което не е страната на Панчатантра, но там видях каменоделци, хора на простите занаяти по просветени от мен. Поне не са си позволявали да ми препоръчват какво да чета. А ме гледаха, слушаха и разбираха като човек от далечния Запад. Пък то си беше наша България тогава, поради което още повече ме обичаха.
   Учете се на разбиране, не на дидактика, любезни. И не бързайте да съдите другите, преди да сте разбрали самия себе си.
   Респективно личните си пропуски.
   Понеже вярваме в светския императив на разума а не „в огърлици на всички науки и вери…“. Това от нас, засега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.