олимпийският огън

Олимпиадата в Рио все още е мечта за човечеството

 

Олимпийският огън гори. Той бе запален от песледния носител на факела – бивш маратонец. В едно веселие в цветове се превърна откриването, придружено с ….освиркване на бразилския президент.

© AFP Бившият маратонец Вандерлай де Лима запали олимпийския огън.  В игрите през 2004 той спечели бронзов медал.

.

Докато трибуните трепереха, хореографите постигнаха целта си. Танцуващи хора пяха и ръкопляскаха обзети от небивалото настроение, идващо от средата на огромния стадион Маракана , който трябва да окрили спорта и още много други неща.Рио, Бразилия и целият свят . Не само с посланието за откриване на XXXI олимпиада в  петък, но и победния дух, събирането на младежта от цял свят, за да изрази отвъд границите волята си за приятелство, за свързване на културите. .

Още по темата

Anno Hecker

Къве би могло да се случи по добре всичко това, ако не пред погледа на Христос към Копакабана?  „Оставете оръжията“ – призова Генералният секретар Бан Ки Мун , като припомни жестът, дошъл при нас от античността, да се оставят в ъгъла  мечовете и щитовете, по време на  игрите.

 Все още мечта

Това все още е една мечта на човечеството. Както и надеждата от оздравителната сила на любовта, пресъздадена от мулти медийна музикална и танцова програма.  От меланхоличните припави на заробени някога пра-заселнияци, през боса, самба, до креативните гласове от Фавела , се разпростря представянето на културната история ,  за да превърне  цялата болка и страдание в радост и  възторг от движението.

2016 Rio Olympics - Opening Ceremony - Maracana © Reuters Vergrößern 80.000  зрители на разпродадения  Maracanã-стадион  на Рио де Жанейро и телевизионни зрители от цял свят изживяха  откриването на Олимпийските игри  2016.

Това, кото накара да станат от столовете си чуждестранните зрители ,  бе интерпретацията , която докосна  душата . Изпята като обяснение в любов към  красотата. На прекрасната природа на тази страна, елегантността на нейните хора.  Гизела Бюндхен, световна звезда между моделите премина над най-високия подиум в своята кариера под звуците на „Момичето от Ипанема“ – „The Girl from Ipanema“ на композитора Антонио Калос Джобим.

2016 Rio Olympics - Opening ceremony © Reuters Vergrößern  и бразилският модел Гизела Бюндхен излизе по време на церемонията 

Но бразилците искат повече в тези дни от едно вдъхновяващо представяне на себе си.  „Нека гледаме към това, по което си приличаме, но да празнуваме различията“ – призова артистката и модератор Регина Касе под възгласите на одобрение от страна на зрителите. Едно олимпийско мото, с което за съжаление не всеки официален гост може да се съгласи. Защото тъжествения марш на повече от 200 тима с развяти знамена и в униформи е наред с всичко и символично разграничаване между нациите, пред очите на горди шефове на правителства от цял свят.

Източник: Франкфуртер алгемайне цайтунг /със съкращения/ .

Превод от немски: Пламен К. Георгиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.