молдова1

Осъдиха бившия премиер на Молдова на 9 години затвор

Молдовският съд призна бившия премиер министър на страната Влад Филата за виновен в корупция и го осъди на девет години затвор. За това съобщи изданието  «Блокнот-Молдова».

27 юни, РБК.
Автор: Амалия ЗАТАРИ
Наред с това на Филат се забранява да заема  публични длъжности в продължение на  5 години. Съдът също така постанови , че цялото имущество на екс-премиера, придобито по незаконен път, подлежи на конфискация. Както отбелязва изданито , сред конфискуваното имушество на Филат има няколко негови автомобила. Съдът също така му наложи глоба в размер на 3 хиляди условни единици. .
Прокурорът Адриана Бецишор заяви, че страната на обвинението ще оспорва решението на съда. Самият Филат от своя страна заяви, че се е обърнал към по висша инстанция –  ЕСПЧ. «Това е незаконно решениее. Доказателствата, които бяха предоставени от прокуратурата не са достоверни, », — каза той пред  Noi.md.

 

На 22 юни молдовската прокуратура поиска Филат да бъде осъден на 19 г. затвор.  Бецишор също заяви, че обвинението иска да се конфискува цялото имущество на екс-президента, той да бъде гломен и да му се забрани да заема държавни постове в продължение на пет години.

Филат бе задържжан през октомври миналата година по подозрение за съучастие в причинени щети за икономиката на Молдова в размер на няколко милиона евро и злоупотреба с милиарди долари от  Banca de Economii, Unibank и Banca Sociala. Според версията на следствието, за няколко дни до парламентарните избори през  2014  те са раздали на неизвестни лица сумми от бюджета на  Молдова, които възлизат приблизително на 12,5%  от вътрешния продукт на страната.

На челната снимка: Бившият премиер министър на Молдова Влад Филат
Фото: Вадим Денисов/ТАСС
Превод от руски: Пл. К. Георгиев
Източник: РБК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.