Официален британски доклад: инвазията в Ирак се базира на грешки. Политиката на Блеър е била неадекватна

След 7 години разследване председателят на разследващата комисия за войната в Ирак сър Джон Чилкот представи окончателния доклад. Той подчерта, че тогавашният премиер на Великобритания Тони Блеър е бил осведомен за възможните последици от нахлуването в близкоизточната държава, предава BBC.

 

Официален британски доклад: инвазията в Ирак се базира на грешки. Политиката на Блеър е била неадекватна

 

Планирането и подготовката за Ирак след Саддам Хюсеин са били напълно неадекватни, се казва в британския доклад. Тогавашният премиер Блеър е бил предупреждаван, че военните действия ще повишат нивото на заплахите срещу интересите на Великобритания и САЩ от страна на „Ал Кайда“. А също и че нахлуването на съюзниците може да доведе до това иракското въоръжение да се окаже в ръцете на терористите.

Разследващата комисия бе създадена, за да проучи как и защо правителството на Блеър се включва във войната през 2003 г. Тогава загинаха 179 британски войници, чиито роднини очакват да разберат за какво са дали живота си техните синове.

Предупреждавали са Блеър, че военните действия ще повишат нивото на заплахите срещу интересите на Великобритания и САЩ от страна на „Ал Кайда“. Него са го предупредили също, че нахлуването може да доведе до това иракското въоръжение да се окаже в ръцете на терористите“, заяви при изслушванията сър Джон Чилкот. „Инвазията през март 2003 г. се е базирала на грешни информации от тайните служби“, допълни той.
Плановете на Великобритания за управление на окупацията на Ирак след инвазията от 2003 г. са били „напълно неадекватни“, заяви Чилкот, предава AFP.
„Въпреки изричните предупреждения, последствията от нахлуването са били подценявани. Планирането и подготовката за Ирак след Саддам са били напълно неадекватни“, подчерта Чилкот.
Докладът за Ирак съдържа 2.6 милиона думи. „Необходими си дни наред, за да се прочете задълбочено“, пише „Гардиън“ и призовава читателите си да се включат в изучаването на доклада.
Източник: Гласове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.