l_1248250030_2009-07-22

Правителствена криза в Украйна: Арсений Яценюк подаде оставка

Neue Zürcher Zeitung, 10 Април, 2016.

Украинският министър председател Арсений Яценюк обяви оставката си по телевизията. Политическата криза в правителството и дискусията за личността му щели да попречат на реформите му, каза той по телевизията.

След близо два месеца от правителствената криза в Украйна премиер министърът Арсений Яценюк обяви оставката си. Парламентът на Украйна трябва да реши във вторник за оставката му, каза той по телевизията. Причина, наред с други неща, е  политическата криза в правителството. Дискусията около личността блокирала  проучването на необходимите промени в страната.

От смяната на властта в Украйна през пролетта на 2014 Яценюк  бе водач на правителството.  През последните месеци отношенията с президента Петро Порошенко обаче се влошиха.  През февруари се провали вот на недоверие на Яценюк във Върховната Рада, без да се постигне споразумение за наследник. В същото време про-западният лагер се споразумя  говорителят на парламента Владимир Гройсман да бъде нов премиер.

Няколко партии излязоха от коалиционното правителство, след вота на недоверие, след което то загуби мнозинство в парламента. Междуособици в коалицията и корупционни скандали възпрепятстват изпълнението на необходимите реформи от страна на Запада и договарянето на нови заеми от Международния валутен фонд в размер на 1,7 милиарда долара. Неговото правителство също бе обвинено за непотизъм и корупция.

Украйна е не само икономически лошо управлявана, тя също продължава да страда от  военния конфликт с про-руските сепаратисти в източната част на страната. И този уикенд имаше нови битки. Дори и сближаването на страната към Европейския съюз е изправено пред препятствия: На референдум в Холандия, по-голямата част от участниците тази седмица отхвърли споразумението за партньорство между Украйна и ЕС.

На челната снимка: Украинският премиер  Яценюк след вота на недоверие през февруари. (Снимка: Сергей Долженко / EPA)
Източник: /Reuters / AP / ДПА

Превод от немски: ПКГ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.