език

БАН е като скъпа кола, потънала в прах, на която се налива масло

Потенциалът на БАН не се използва. Нещата днес изглеждат така: имаш скъпа мощна кола и я държиш потънала прах и й наливаш масло.

 

Проф. Раденски за Фрог: БАН е като скъпа кола, потънала в прах, на която се налива масло
Проф. Атанас Раденски
Държавата не трябва да унищожава и задушава организация като БАН. Това заяви в интервю за Фрог нюз българският професор в университета Чапман в Ориндж Атанас Раденски

Той е у нас по повод представянето на първата си книга “На парти при президента”. В нея прави сравнение между американското и българското общество през 1989 г.

 „Преди 89 г. имаше стабилност и сигурност, имаше стъклен капак, който освен че ограничаваше, той защитаваше. Това е положителното, не можем да отречем. Животът беше по-лесен.
Сега няма стабилност, има конкуренция, човек е застрашен, но може би има неща, които компенсират това”, казва Раденски.

 

Цялото интервю на учения четете на 30 май, понеделник.

Источник: Фрогнюз

Бележка на радектора

Атанас Раденски е един от най-успелите български учени в САЩ. Той е професор в университета Чапман в Ориндж, край Лос Анджелис. Раденски е първият български информатик, удостоен с научната степен доктор на математическите науки и първият, избран за професор по информатика в Софийския университет.
Раденски пристига в България, за да представи лично романа си “На парти при президента”, издание на “Изида”. Без да е автобиографичен, в него се отразява голяма част от видяното от професора при сблъсъка на един български университетски преподавател с порядките в Америка.
Изследователските проекти на Атанас Раденски в последните години са посветени на високоскоростни паралелни пресмятания, на големите данни (биг дата) и на електронното образование. Печелил е редица изследователски грантове от НАСА, от Националната фондация за научни изследвания на САЩ, от Фулбрайтовата фондация и от други спонсори. В досегашната си научна и преподавателска кариера Атанас е публикувал над 80 научни труда и шест книги.
Изнасял е научни доклади на международни конференции и конгреси в Австралия, Белгия, България, Германия, Египет, Израел, Испания, Италия, Норвегия, Полша, Русия, САЩ, Турция, Унгария, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария и други страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.