bolivia-coca

Растяща толерантност към боливийската кока

Отглеждащите кока в Боливия лобират за увеличаване на количеството кока, която да се отглежда легално в страната от 12 000 хектара до 20 0000 хектара. Но САЩ,  водещата сила в Южна Америка във войната срещу дрогата не реагира.

Geopolitical Diary

3 август, 2016

Времената се менят за отглеждащите кока в Боливия. Натистът на двете големи федерации на производителите на кока , да се увеличи лимита за легално отглеждане на кока в цялата страна от  12,000 на  20,000 хектара не получи особена подкрепа вън от страната. Както седят нещата производителите разширяват лимита, отглеждайки много повече кока, отколкото е разрешено, която често служи за производство на кокаин. Предложеното допълнение към закона, регламентиращ производството на кока в Боливия ,би означавало нещо ,което и сега се счита за незаконно , като унищожи  усилията на правителството да ограничи свръхпроизводството на кока в Боливия и едва ли ще отпадне. Известно количество кока няма да бъде вече унищожавано, а производителите ще могат да отглеждат дори повече кока, когато се почувстват по- сигурни от премахнатите програми за унищожаването на насаждения.

Дори и така да е, предложението не породи значима политическа реакция от страна на САЩ, водеща сила във войната срещу дрогата в  Южна Америка . Мълчанието на Вашингтон по въпроса, показва доколко се промени отношението му с производителите на кокаин в Южна Америка, за последните двадесет години.

За да се разбере реакцията на Съединените щати /или липсата на такава/ по отношение на предложеното допълнение , трябва първо да се разбере еволюцията на позицията на САЩ към  произвоството на кокаин   в Боливия, Перу и Колумбия. Докато консумацията в Съединените щати расте,  ведно с делът на престъпленията в страната, Вашингтон  прехвърли вниманието си върху  пресичане на потока на дрогата към нейния източник . За последните две десетилетия на 20 век , Перу, Боливия и Колумбия, които произвеждат виртуално  цялото количество кока на планетата,  получиха неправомерна значимост за външната политика на Съединените щати към Латинска Америка.

Нарастващото насилие сред криминалните организации на Колумбия, като тези на Меделинския картел на Пабло Ескобар , по късно Революционните въоръжени сили на Колумбия  (FARC), тласнаха Съединените щати към по- голяма ангажираност в контранаркотични действия в Южна Америка.

От началото на  2000 г. обаче акцентът на Съединените щати върху контранаркотизма спадна, изместен от други проблеми като  външната търговия.  Притиснати силно от правителствата и конкуренцията помежду си,  големите криминални картели в Колумбия отслабиха влиянието си и се разединиха.  Колумбийското правителство постигна значим напредък срещу  FARC и Националната освободителна армия,  след като военната помощ на Съединените щати се увеличи от началото на 2000 та и грижите около  ляво ориентирани възстаници, субсидирани от приходи от кокаин намаляха. Перу, по подобен начин,  взе връх над   Блестящия път /Shining Path/ –  партизанско движение от началото на  1990 – те.

Проблемите, които поощриха резкия подем в усилията на Съединените щати за контра наркотични действия в региона от преди три десетилетия , бавно чезнат.  Дори потребители на кокаин в Съединените щати , някога главен мотиватор за осигуряването на помощ за сигурност за Латинска Америка, силно намаляха през последното десетилетие, когато  се увеличи използването на метаамфетаамини и опиоиди. И обратно – използването на кокаин в Европа и други пазари нарастна за същия период , като поддържа търсенето в чужбина.

Като цяло, елиминирането на коката и контролът върху кокаина остават компонента на външната политика на Съединените щати към Латинска Америка, но рестрикциите по отношение на търговията с дрога загуби много от политическите си приоритети, които имаше някога. Въпреки, че Съединените щати поддържат  директните  усилия да  таргетират световните доставки на кокаин, повечето  основания за активен натиск в тази посока вече ги няма.

Същото важи за Боливия. Откакто президентът  Eво Моралес, , председател на Боливийската федерация на производителите на кока, бе избран през  2005, сътрудничеството в контра- наркотичната дейност де факто изчезна. Морален изгони Администрацията за форсирана борба с дрогата  /Drug Enforcement Administration/ през 2009, и днес Боливия провежда сама свои инициативи, за да унищожи нелегалните кока плантации.  Тези усилия ще станат безпредметни, ако легалния лимит за производство на кока бъде увеличен. Това би отключило увеличени засаждания на кока за производството на кокаин /или поне спасяване на част от незаконния добив за пазара от унищожаване/. Съединените щати, междувременно , практичесеки не раполагат със средства да повлияят на Боливийското правителство. Така че Вашингтон ще продължи своите контра- наркотични усилия в Колумбия и Перу , и най-вероятно е те да се ограничат до степента на действие по отношение на отслабените рестрикции в Боливия.

Като се има предвид минали политически избори и законът на Съединените щати, Вашингтон ще продължи да окуражава страните от Андея, в дейността им по контрол върху отглеждането на кока и  борбата срещу производството на кокаин. Но Боливия, Перу и Колумбия са в съвсем различна позиция през 2016 г.,  отколкото бяха преди няколко десетилетия. След като регионът се освободи от своите най-големи грижи за сигурност, боливийското решение да се разреши повече производство на кока най-вероятно ще бъде гласувано, без особена реакция от страна на Съединените щати.  Макар  войната с дрогата да продължи, тя вече не е определяща характеристика на отнощенията на Съединените щати с Латинска Америка.

Превод от английски: Пл. К. Георгиев

Снимка: AIZAR RALDES/AFP/Getty Images

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.