Barbarians at the Gate

Резолюция за Армения: Ердоган заплашва Берлин

Frankfurter Allgemeine Zeitung,31.05.2016.

Турският президент Ердоган предупреди във връзка с планираното от германския  Бундестаг осъждане на геноцида над арменците. В телефонен разговор с канцлера Меркел той  апелира за „здрав разум“ от страна на Германия.

© dpa  Германският канцлер Ангела Меркел и турския президент Реджеп Ердоган в Инстанбул

Турският президент Реджеп Т.  Ердоган е предупредил за възможно влошаване на двустранните отношения по повод на планирана от  Бундестага  Резолюция за Армения. Ако Германия  „се набърка  в този казус, това ще нанесе щети на бъдещите ни отношения – дипломатически, икономически, политически, търговски и военни отношения между двете страни“ , заяви  Ердоган във вторник пред журналисти в Измир. Всичко това трябва да се има предвид.

Той провел телефонен разговор с бундесканцлера Ангела Меркел /ХДС/, като е изразил  „загриженост“  за изразните средства, използвани в Резолюцията, както подчерта по- нататък. Отношенията между двете страни понастоящем били „на най висока степен“. След гласуването в четвъртък обаче, Турция ще обмисли възможни реакции. Според международното право, резолюциите не са обвързващи, добави той между другото.


Още по темата

Турските медии не закъсняха да осведомят веднага след това, че Ердоган е апелирал в телефонното си обаждане до Меркел за „здрав разум“ на Германия. „Ние очакваме от Германия да прояви здрав разум по отношение на резолюцията“ –   цитира президента частната телевизия  NTV..

Бундестагът ще гласува в  четвъртък Резолюция, внесена от Християн демократическия съюз  , Социалдемократическата партия, и Зелените за масовото изтребление на арменците в Османската империя преди сто години. Изтребленията са довели до гибелта на 1,5  милиона арменци, както и други християнски малцинства и много наподобяват геноцид.

Превод от немски: Студия Трансмедия

На челната снимка: Плячкосването на Рим от варварите, масло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.