eu_it_grows_on_us__maarten_wolterink

„Ролс-Ройс“ показа идеята си за безпилотен лукс на колела

Много лоша новина за всички шофьори на заможните хора по света – „Рол-Ройс“ показа първия си модел без водач.

„Визионерската кола“, както я наричат създателите ѝ, е опит да се надникне в бъдещето на луксозните автомобили.

Според Торстен Мюлер-Йотвьос, главен изпълнителен директор на компанията, това бъдеще не е много далеч – едва след 25 години. По думите му, тогава ще има масово производттво на автономни коли, но този променен свят на транспорта няма да са изчезнали хората, предпочитащи да седнат в нещо луксозно.

Затова дизайнерите, работещи по проекта 103EX поне от година, отхвърлят идеята, че безпилотните коли ще бъдат много семпли в името на прагматичнността.

Моделът бе показан в Лондон като част от тържествата на 100-годишнината на БМВ – собственикът на „Ролс-Ройс“. Това е прототип, за който дори не е известно с какво ще се задвижва.

Засега максималната скорост е 5 км/ч и си има водач, управляващ чрез мобилния си телефон. Плановете са 103EX да излезе на пазара някъде след 2040 г. и емисиите от двигателя да са нулеви.

Тепърва ще се види дали дотогава ще се запазят отличителните черти на този модел:

– покрив, отварящ се като черупка на мида – не заради кабрио ефекта, а за да може да се изправиш и тогава да излезеш от колата

– врата само от едната страна, снабдена с лазер на стъпалото, който да подсили тържественото чувство прожектира… червен килим

– отделение за багаж, което при спирането на колата автоматично се отваря, за да извади прислугата или пиколото на хотела чантите, защото и в бъдещето „собствениците на „Ролс Ройс“ никога не докосват багажа си“.

От проекта е изчезнал 12-цилиндровият двигател, но колата запазва отличителните си габарити – ще е дълга почти 6 метра, колкото и сеганшият „Фантом“.

Що се отнася до радиаторната решетка и статуетката на нея, те няма да изчезнат, докато съществува компанията.

 

Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.