фбр

Славчо Велков: В САЩ неглижираха проявите на вътрешен тероризъм

Експертът по национална сигурност  Славчо Велков, редовен член на Философският клуб – София вече в ред свои анализи, публикувани и на нашия сайт, обръща внимание на дефицитите на институциите, ангажирани със сигурността у нас, но и в един взаимно зависим и отговорен глобален свят.

Тук пубикуваме неговата позиция, която идва още веднаж да обърне внимание на гражданското общество, че „туширането“, респ. словестното прикритие на системни пропуски в работата на органите за сигурност, изглежда обща слабост. Как ще я преодолеем? Може би преди всичко, когато не чакаме съвети отвън, а се опрем на своя собствен опит. И воля да се опази спокойствието и сигурността на българина. Без всякакви увъртания и позовавания на „това, което ставало по света“, за което апелира и сегашния министър на вътрешните работи на България. И с каканижене за „битовата престъпност“  няма да минат нещата.

Светът ни е мил, но ние сме си по мили от всичко друго. Нали така? Тъй че – хващайте се на работа, любезни защитници на разградения двор, наричащ се все още България. Европейска даже, че и членка на НАТО. Няма кой да ви чака, още по малко търпи.  И това е ясно, като две и две четири. Ако нашите политически влъхви да го сумират като 5.

Тази аритметика не само е грешна, но и боли.  Така, че ако нещо ви пречи, разкарайте го. Ние вашата работа няма да вършим.

Бележка на редактора

 

Славчо Велков: В САЩ неглижираха проявите на вътрешен тероризъм
Славчо Велков

Достоверните информации за случая в Орландо навеждат на мисълта, че това е проява на вътрешен тероризъм, още повече, че има свидетел, който декларира, че преди да екзекутира хората извършителят ги е питал от каква националност и какво вероизповедание са, а не за сексуалната им ориентация.

Това може да ни даде основание с голяма степен на увереност да предполагаме, че става въпрос за терористичен акт, заяви  Славчо Велков от Центъра за близкоизточни изследвания по БНР.

Според него, въпреки, че Омар Матийн е бил разпитват от ФБР преди това, вероятно не е било обърнато достатъчно внимание на неговата личност или пък нещо е убягнало на разследващите. Нападението в Орландо, а и преди това атентатите в Париж, показват, че не е необходимо извършителят да е член на терористична групировка.
Това обикновено са хора, които се самомотивират под влияние на конкретни събития.Тепърва светът трябва да приеме мисълта, че има извършители, които са вълци единаци, на които е трудно да бъде противодействано, категоричен е Славчо Велков.
На челната снимка,  Ройтерс:Най-смъртоносното нападение от един човек в историята на САЩ поднови дебата в американското общество за по-строг контрол над огнестрелните оръжия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.