кьолн демонстрация

След демонстрацията в Кьолн Турция привиква отговорни германски служители

Демонстрацията в подкрепа на Ердоган в Кьолн има дипломатически последици. Правителството в Анкара желае да разговаря с германски представители. Още преди това говорителят на Ердоган изрази позиция във връзка със забраната.

© dpa   До  40.000   протестиращи  са демонстрирали в края на седмицата в Кьолн в  подкрепа на турския президент Ердоган.

В спор за  демонстрацията в подкрепа на Ердоган в Кьолн, Министерството на външните работи на Турция привиква представителите на германското Министерство на Външните работи в Анкара. Това потвърди посолството на Германия в Анкара.  Посланик  Maртин Ердман е в отпуск, поради което поканата, за понеделник по обяд,  е приел неговия заместник. През миналата седмица стана известно, че  Ердман , след приетата резолюция за Армения от Бундестага, няма да получава вече достъп до турски министерства. Поддържането на контакти ще може да се извършва само на равнището на посолства.

Турското правителство изрази остра критика за това, че на държавния президент  Реджеп Таип Ердоган  в неделя, не е било разрешено да се обърне чрез видео стена към демонстрантите в Кьолн.  Говорителят на Ердоган Ибрахим Калин, нарече наложената от Конституционния съд на Германия  възбрана – неприемлива. Кали поиска за това „удовлетворително обяснение“  от Германия.

Близо две седмици след прибързания преврат в Турция, в неделния ден, десетки хиляди в Кьолн демонстрираха мирно в подкрепа на Ердоган.  В същото време те отпразнуваха успешното потушаване на опита за преврат.  Всъщност организаторите бяха планирали   Ердоган да говори „лайв“ по огромна видео стена – но с оглед на превъзбуденото масово настроение това включване бе забранено. .

Още по темата:

Със съкращения

Quelle: dpa

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.