statul

Ядрените реактори на Белгия са под най-висока степен на заплаха

На няколко поредни сесии посветени на комплексен анализ на  ключови проблеми на националната сигурност , „Философският клуб“ очерта ясни визии и ред мерки, които още сега трябва да влязат в сила. И да се задействат от ред български институции, преди да е станало късно. Но пустата уязвимост в ред сфери на обществото,  продължава да бъде замитана под килима на  самонадеяни министерски пресконференции. Всякакви, институционални фактори, и даже плеада от анонимни експерти, каквито събира под казионния  пряпорец вицето Кунева,  заливат медийната среда. А ентропията на риска нараства /Бек/ и  виси като  Дамоклиевия меч над България.
  • Да сте чули какво  предприемат за кибер сигурността, нашите отговорни институции, освен че се иска Нова агенция, след серия  „хаквания“ на централни ведомства и служби. А ДАНС и МВР, рес. подобни звена към тях се оказвали “ в начална фаза“.
  • Или пък мерки за решително опазване на хранителната сигурност на България, в един свят на арогантно проникване на ГМО продукти на пазара. . И системно натравяне на хората, за които с крокодилски сълзи  плачат обгрижващите ни по въпроса за „демографския проблем“ . Че кой ще „ви ражда“,  то да не е бай Пенчово Кубадински време…
  • А Козлодуй, а толкова септични ями и бараки с токсични елементи, които пороите и тази пролет проядоха с ръжда. И поради липса на пари, недостиг на криви лопати,  и едно безнаказано безхаберие,  институциите нехаят, затънали в комплексни зависимости.
  • И  докога, дами и господа,  ще седите чинно в офисите си, изпълнявайки указанията да спасявате собствената си кожа, нейде там на 2000 км. от София, или дори тук на завет? Че той Чернобил бе и  вододелът между един провален исторически елит, а сетне и патологичен егоцентризъм на който се нагледахме. Респективно безвъзвратно сбогом със самонадеяната простотия прескочили културални „тегели“ на цивилизацията.
  •  Е, гледайте там през прозорците.  Но за нас тук, от двете страни на Балкана, отдавна  е ясно: „Докато умните се наумуват – лудите се налудуват“. И на скоудоумия от типа на това, че „спасение дебне отвсякъде“ /Илия Траянов/, тук при нас дойде предела. Камо  ли пък пак да ви видим в предизборните листи, които България вече пише със свито сърце. Но с ясна воля че „така и с най-вече с такива“, повече не може. ..
Бележка на редактора.

Имаме нареждане, който е в сградата, да не я напуска, а който не е дошъл до тук, да си стои вкъщи, не става дума изобщо за евакуация, просто трябва да си седим в офисите, заяви за Фрогнюз от Брюксел журналистът Статул Карабашев, който работи в пресцентъра на ЕНП.

Страхотни мерки за сигурност има около сградите, блокирани са улиците, всички входове, патрулират бронетранспортьори. Положението е обсадно, като на война, навън лети хеликоптер, вият сирени… От месеци наред сме в това състояние, но в момента е драстично, добави той.

Всички български евродепутати са тук, един-единствен го няма, но останалите са в сградата. Провеждат се някои заседания, защото днес и утре са последни дни, от четвъртък започват Великденските празници тук и особено от утре всички ще пътуват, 90% от нас са с билети за някъде, но много се съмнявам, че ще отворят летището, там има големи щети, каза Карабашев.

В това положение сме от месеци наред и степента само се прехвърля от 3-та на 4-та, от 4-та на 3-та. Това е непрекъснато, защото се очакваше, че нещо подобно ще се случи в Брюксел и ето че днес гръмна.

Два са вариантите – или атаките са били планирани точно преди великденските празници или са за отмъщение на ареста на Абдеслам от онзи ден. Почеркът е абсолютно същият като при парижките атентати, което отвежда натам повече.

От днес трафикът по гарите или летищата е много засилен. Сега ще има всякакви предположения. току-що получихме по вътрешната поща съобщение, че под най-висока степен на заплаха са ядрените реактори на Белгия и сега полиция и военни започват да ги ограждат. Това е превантивна мярка, заяви Карабашев.
На челната снимка: Статул Карабашев

Източник: Фрогнюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.