япония

Японският император дава знак за оттегляне

 В 10-минутно телевизионно обръщение към нацията император Акихито призна, че може да му стане трудно да изпълнява своите задължения, като „символ на държавата“. Той даде да се разбере, че е готов да се откаже, но в речта му това не беше казано директно, съобщава ТАСС.

Снимка: BBC

„Сега аз съм на повече от 80 години и за щастие се намирам в добро здраве. Когато мисля за това, че моето здраве постепенно ще се влошава аз се притеснявам, че може да ми стане трудно да изпълнявам моите задължения, в качеството ми на „символ на държавата“, както съм правил до сега“, каза японският император.

Той напомни, че императорът не притежава никаква държавна власт по Конституцията на Япония.

„Искрено се надявам, че японското императорско семейство няма да забрави своята дълга история и ще продължи да бъде със своя народ завинаги, като ви помага за изграждането на бъдещето на нашата страна“ – отбеляза Акихито и допълни: „Надявам се, че задълженията на императора ще се изпълняват без прекъсване и занапред“.

На свой ред, премиерът Синдзо Абе коментира речта на императора и заяви, че правителството ще се отнесе сериозно към  думите на Акихито, които трябва внимателно да се осмислят.

В средата на юли японските медии разпространиха слуха, че императорът иска да абдикира от престола в полза на своя 56-годишен принц Нарухито. Сега действащият закон за императорското семейство обаче не предвижда такава възможност.

В действащата Конституция на Япония на императора е посветена първата глава, в която той е наречен „символ на държавата и единството на народа“. Съгласно основния закон, императорът изпълнява редица церемониални и формални функции, в това число и утвърждаване на правителството по предложение на министър-председателя, но в същото време няма никакви правомощия, свързани с управлението на държавата.

В Закона за императорското семейство няма предвидено право императорът да се отказва от престола – той се предава само при неговата смърт.

Император Акихито е роден на 23 декември 1933 год. и е най-големият син на император Хирохито (1901-1989) и императрица Нагако (1903-2000). Владее добре английски, свири на виолончело, интересува се от история и е увлечен от биологията и ихтиологията.

Бракът му с императрица Митико, сключен на 10 април 1959 година, става първият случай, в многовековните традиции на Япония, който нарушава принципа, според който императорът трябва да избира съпругата си само между момичета с аристократична кръв, припомня ТАСС.

Акихито и Митико имат двама синове и една дъщеря – престолонаследникът Нарухито, роден на 23 февруари 1960 г., принц Акишино и принцеса Саяко.

Династията на японските императори има 2 000-годишна история.

За последен път император на Япония се е отказвал от престола през 1817 година.

Източник: Гласове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.