хирошима2

Японски медии публикуваха съветски кадри от Хирошима след атомния взрив (ВИДЕО)

В деня на печалната годишнина от взривяването на първата атомна бомба, японски медии публикуваха съветски кадри от Хирошима и Нагасаки, заснети около месец след американските бомбардировки, опустошили напълно двата града, съобщи „Взгляд“ в събота (6 август).

 

Съветски оператори са заснели пейзажите от разрушените японски градове около месец след атомния взрив. Видеозаписът бе публикуван от японското интернет-издание Asahi Shimbun.

Черно-белият филм с продължителност около 5 минути е било предадено на японския премиер Шиндзо Абе през юни тази година от председателя на руската Държавна дума Сергей Наришкин, информира изданието.Това са първите кадри, заснети от представители на СССР, коитоЯпония получава, съобщава Asahi Shimbun.

 

В навечерието на 6 август Музеят на атомните бомбардировки в Нагасаки излъчи архивните кинохроники за щетите от атомните удари на американската авиация, заснети от съветска делегация в Хирошима и Нагасаки през 1945 г.

Атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки са извършени от САЩ в самия край на Втората световна война с официално обявената цел да ускорят капитулацията на Японската империя. Атаките са единственият случай на употреба на ядрено оръжие за военни цели в цялата история на човечеството. САЩ и досега отказват да признаят моралната си отговорност за атомните бомбардировки на двата японски града и оправдават действията си с военната необходимост, пише „Взгляд“.

В резултат на взривяването на атомната бомба на 6 август 1945 г. в Хирошима загиват, по различни данни, от 70 до 100 хиляди души. Много от оцелелите впоследствие умират от лъчева болест и други усложнения, предизвикани от бомбардировките.

Общият брой на жертвите от атомния удар срещу Хирошима, по данни към 6 август 2015 г., възлиза на 297 хиляди 684 души. В Нагасаки в момента на взрива загиват 70 хиляди, а към днешна дата списъкът на жертвите на трагедията се е увеличил до 165 хиляди души.Източник: Руски дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.