Доброто общество

ЯСТРЕБИТЕ В КАФЕЗА?

На среща в Москва държавният секретар на САЩ Джон Кери и Владимир Путин се договориха за засилване на натиска над терористичните организации, в това число и борбата с „Ислямска държава“, съобщава агенция “Ройтерс”.

 

Главната тема на срещата между Путин и Кери беше ситуацията в Сирия. Държавният секретар на САЩ „представи пресен план за сътрудничество в Сирия, който огорчи военните“, пояснява „Независимая газета“.

Инициативите на Кери смутиха, дори разгневиха служителите от Пентагона и разузнавателните служби, тъй като новият подход се различава коренно от политиката, водена от Вашингтон през последните години, уточнява още медията. В навечерието на визитата на Кери в Москва “Вашингтон пост” публикува проектоспоразумение за координирани действия срещу терористите в Сирия, което американската администрация е предала за разглеждане в руското правителство.

Планът на Кери дава на Путин нещо отдавна мечтано, а именно по-тесни отношения със САЩ и намаляване на международната изолация. Това е причината Пентагонът да е срещу този план, отбелязва „Вашингтон пост“.

  • Според коментар на американската анализаторка Хедър Конли визитата на Кери ясно отразява “бъркотията в политиката на САЩ спрямо Русия”, цитира „Независимая газета”.
  • В същото време руският политолог Виктор Кременюк припомня разликите в позициите на „администрацията на Обама, Пентагона и ЦРУ“. Според него Кери е пристигнал в Москва, „за да смекчи ситуацията в отношенията на фона на лидерската среща на НАТО, чиито участници скочиха срещу Русия”.

Той допълва още, че САЩ нямат изгода от взаимни нападки с Руската федерация: “Вашингтон иска да поддържа нормални работни отношения с Москва и що се отнася до Сирия, и по ядрената тема”, казва още Кременюк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.