59112-360x240-trim(0,115,288,331)

“Je suis кибик”

 

Снимка: zovnews

18-годишно момче бе пребито до смърт по обяд в центъра на Враца от двама мъже заради един клаксон. Единият извадил бокс и ударил момчето в лицето, при което то паднало безжизнено на земята.

Интересен е медийният разказ за тази трагедия: Любителско видео показва последните минути от живота на Тодор. След жестокия побой той все още е прав, около него са близките му.

Изведнъж момчето се свлича на тротоара. Настъпва паника.Младежът изпаднал в безсъзнание, работещите наоколо се опитали да му помогнат, но той в крайна сметка починал от раните си в болницата (бТВ).

И още: Разпитани са 12 очевидци на случилото си… Иззети са записи от случилото се, направени от случайни граждани (Нова телевизия)

Значи има любителско видео. Любителско видео на случайни граждани, които са спрели на улицата, любопитно са наблюдавали и са снимали като туристи пребиването до смърт на едно момче на едно от най-оживените места във Враца.

Нито един от любопитните случайни граждани не е спрял убийците на Тодор. 12 очевидци срещу 2-ма убийци и едно пребито до смърт момче.

Днес врачани щели да протестират пред сградата на полицията. Срещу кого ще протестират? Срещу бездействието си? Срещу чувството си за вина? Срещу гузната си съвест? Срещу себе си.

Тази потресаващата новина от родния ми град ми напомни за един разказ за преминаването на Ботевата чета през Врачанския край, откъдето никой не се присъединил към него и никой не му помогнал. Сетих се и за още една трагедия от този край отпреди осем години.

Помните ли пожара на влака София – Кардам край Червен бряг на 28 февруари 2008 г.? Тогава загинаха девет души. Композицията се запалила около 23,40 часа и два от вагоните – кушет и спален, изгоряха.

И тук има интересен медиен разказ: Част от пътниците от останалите вагони вместо да се стремят да помогнат, са снимали с мобилните си телефони пожара (bgsever.blog.bg).

Сега много ще се говори за чувството за безнаказаност, психолози ще ходят в училищата, можем да помислим и за загубените територии на държавата. Истината е обаче, че за трагедията във Враца не са виновни институциите.

Най-естествената реакция на българина пред лицето на злото е да наблюдава отстрани и да направи клипче. Като кибик.Зяпач, който спира на улицата, съсредоточено наблюдава чуждото убийство и го заснема.Така че днес врачани могат да си сложат на протеста си и по една табела “Je suis кибик”. Кибик на убийството на Тодор.

За съжаление, всички ние се оказваме кибици на злото и на собственото си оскотяло съществуване.

Бележка на редактора

С Галя, автор на днешната водеща публикация във „Философкият клуб“ и съпруга на нашия приятел и съмишленик Явор Дачков, все си обещаваме да идем и да се почерпим с….пасти във .Виенската сладкарница в София. На Московска, тъкмо зад Александър Невски. И все не можем, не ни оставя време.

Ще рекат някои – какви пасти, какви пет лева, когато виж кво става, нали? И  ние така си казваме. Макар, че и на нас като на мнозина българи ни се ще  да принадлежим към цивилизацията. Да слушаме Виенската, че и Софийската филхармония, която не и отстъпва. Да си говорим даже с някоя там френска, английска, или друга чуждица, макар пак да си оставаме българи.

Но, като ти гори под лъжичката, дето се вика, какви пасти, какви пет лева, нали? Не знам дали правилно ни разбирате. Но вярвам че този светоусет, тази  болка за България е на много хора. И тя е която ни свързва. Която ни прави даже и по- силни от други,  понеже няма какво вече да губим.

Освен себе си. Освен България.

Ето защо е време да възцарува Законът над всички в Българско,  както Апостола ни вмени. Но не преди да си изправим гърбината, като други достойни европейски народи.

Галя, ти ни го казваш като Райна Княгинята, или Девицата от д’ Арк . Трябва ни жива Богородица , че да повярваме. Дотолкова  сме се объркали и обезверили!

Но пак ще станем. И пак ще ни бъде. Защото така е писано с български резки по камъни, оцелени вече 1400 г.

А „Философският клуб“ е с теб!!

Послепис на „обективните“ родни медии:

„18-годишният Тодор Йорданов се е задушил, защото си е глътнал езика, са резултатите от аутопсията, които все още не са обявени поради някои разногласия между лекарите. Не се изключвала и възможност момчето да е получило и инфаркт от нанесения му побой.

На двамата братя – Десислав и Иван – нападнали момчето във Враца са повдигнати обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост. Те са задържани от прокурора за срок до 72 часа и предстои внасяне на искане в Окръжен съд – Враца за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Източник: Фрогнюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.