хипари

July Morning е! Посрещаме слънцето и свободата!

Световният хит ”July Morning” пак огласи на 1 юли скалите край каварненското село Камен бряг – най-автентичното място на Земята за посрещане на Слънцето. Едни от най-любимите на меломаните български групи – ”Контрол” и ”Уикеда” забиха на Централния плаж в Бургас при посрещане на първото юлско утро.

 

July Morning е! Посрещаме слънцето и свободата!
Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни.Джулай Морнинг или накратко Джулая (по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година „July Morning“) е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век.Джулай на английски език означава юли и от там Юлска Сутрин. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници.
След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България.Някои твърдят, че идеята вече е загубила своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента.
Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.Идеята за Джулая е популярна и днес. Сега тя има и друг привкус на бягство от всекидневно потискащата цивилизация, на протест срещу самите нас и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град.
Източник: Фрогнюз

В очакване на Джулай морнинг – Тутракан

За четвърта поредна година, на брега на река Дунав край Тутракан ще се съберат съмишленици на свободния дух от цялата страна. Специално за посрещането на Юлското утро в Тутракан ще пристигнат Джон Лоутън със своите приятели от Б.Т.Р., Цонко Цонев – Кметъла, Васко Кръпката, Христо Мутафчиев. Цялото това съзвездие, предвождано от кмета на града, д-р Димитър Стефанов, ще изпълнят хитовата песен „Джулай морнинг” точно в 5:34 часа на 1 юли, когато слънцето ще пробие над Дунава.

В тазгодишното издание на джулайското утро в Тутракан, освен изброените по-горе звезди на рока, ще вземат участие и много млади рок банди. Рокаджийският купон ще продължи през цялата нощ в местността „Лодкостоянка”, където ще пеят и свирят групите „Вход свободен” , Санеца , „Ignore The Hate”, „ПББ” и Васко Кръпката , „Elevate”, „Торнадо” „Bloodrush”, „Bad City”, „Blood Sug”, Metallica tribute by „Sanitarium Escape”, John Lawton & Б.Т.Р.

Празникът ще започне от вечерта, в 19 часа, с изпращането на най-красивия залез над Дунав под звуците на хитовото парче „Пропуснати залези” и с представянето на книгата „Кметълски истории” на Цонко Цонев. За първи път Кметъла ще покаже музейната си експозиция, от неговите лични и уникални рокаджийски подаръци. Очакваме и този път хиляди хора със свободен дух да се присъединят към нас.

Да, символите на Джулая вече са в Тутракан!

 

Бележка на редактора

– „Ти кой си?“, питала една жена Исуса. И той и обяснил, а тя повярвала. „Ние преди се кланяхме на планината, но сега на теб ще се кланям, защото повярвах…“- рекла жената.  И с тази реплика тръгнала да разгласява Истината навред по земите Ханаански….

Че слънцето грее за всички може и да е вярно. Но само образно казано. Защото „на пазарна практика“ у нас вече го посрещат край различни сергии, както излиза. Някой на Камен бряг край морето, други в ….Тутракан. Там един кмет поканил друг кмет баш рокаджия, сърдит на новоизбрания, че не го чува и си спретнали друг „ивент“. Речен, вместо морски. Даже единият кмет, рокаджияти ,си направил частна експозиция на подаръци-реликви от световно известни рок звезди. Че защо да си не направи, даже и вход не  иска, нали?

Да, но възниква  поне едно питане. Нали може? Кой и защо замъква тълпите от един баир през девет дерета до….друг. Че там да си упражнят ритуала,да се кланят, целуват и пеят. Каква е тази нашенска културна „алтернатива“  – повик на Свободата, разбирана като каприз, че и слободия. Пролуки в законодателството по организиране на празници и събития. Конкуренция?  Или масова спекулация с хиляди млади хора, подкарвани като стадо. Трудно е да се каже, за всеки има по нещо „верно“.

В  църквите на Равена нямали мощи, като в другите италиански градове- републики. Поради което съветът на стареите,  взел решение да пратят един търговски кораб до Петра, старо християнско средище, тук покрай нашите ширини. Те обаче били маскирани пирати и отлично си свършили работата – гепили каквито там мощи можали. Така Равена се сдобила и тя с атракции, богомолците почнали да идват, да харчат за това, за онова…

„Малко акъл, но навреме да ти дойде“, ще кажат нашите Андрешковци. Но като печелим още един баир, или там даже цяла река край Тутракан, какво губим, а? Както пита поетът. Нека си пита. То поетите, ако ги слуша човек ,гладен ще умре, нали? Пък и свободата иска хляб и рози даже…

И ей на, накичени с рози и ароматни билки  малко подир Еньовден,  пак вървят нашите млади по пътя на Джек Керуък. А пък търговците си шетът в храма. Някой казват, че Свободата вече се приемала / по перцепция/ както са я разбирали езичниците. Кеф ти с гащи, кеф ти без. Какво по хубаво усещане от това, нали?

Накрая разбира се минава Градската чистота. Ромите са „най-хепи“, че има работа поне за няколко дни подир ивента. Кметствата развързват, щат не щат кесетата. А има и за прасетата…

ПС. Простете римата, тя е случайна и не е част от подготвяна стихосбирка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.