Ernst-meal

БАН: „Съжителство“ не може да замени „владичество“

БАН: „Съжителство" не може да замени „владичество"

Словосъчетанието „османско владичество“ е и международно утвърденият научен термин за обозначаване на режима, при който са живли всички подвластни на Османската империя народи.

Терминът „съжителство“ не може да замени „владичество“ и нито един сериозен учен не е предлагал нещо подобно.Това обявиха историци от Българската академия на науките и Софийския университет в отворено писмо до образователното министерство.

В него се посочва, че в България историята е по-скоро слугиня на политиката, отколкото научна дисциплина и учебен предмет. Словосъчетанието „османско владичество“ е и международно утвърденият научен термин за обозначаване на режима, при който са живели всички подвластни на Османската империя народи, пишат учените в писмото.Тази терминология е приета и в историографиите на съседните ни балкански страни.

 

Бележка на редактора

Системно отлаганият дебат върху българската национална идентичност още повече държавност, изглежда крие още „витиевати“ ресурси. Не, историята не е предмет, още по малко в най добрите си примери - слугиня на политиката. Слугинажът по- скоро е вписан в „кода“ на една квази – българската интелигенция, мутирала в няколко режима. Все с принос към това, което угажда на силните на деня. И никакви международни паравани на „приети“ уж от други авторитети правила, термини, оценки, не могат да бъдат аргумент за взети назаем истинати.

Въпросът за българската национална идентичност е иманентен, той следва да извиси, а не да прегази 1400 годишен културен опит, в това число и страдания и саможертви. И „турското иго“ е част от българската идентичност, национална по форма и европейска по дух. И ако това не се разбира, то трябва да се вмени.

„Философският клуб“ стартира серия от публикации, които ще ви разгърнат прашасалята драперия на редица догми и стереотипи, в  т. ч. дигитални трикове на медийно промиване на мозъци, която цели „избелване“ на историческата памет на редица народи не само тук на Балканите, но и в глобален контекст.

Ние ще ви покажем други  модели за строителство на модерна държавност, институционална арихтектура, граждански права и свободи, човешко достойнство, ако щете. За да прозрем истината за себе си и своя нов шанс.  които други ви подменят и представят като безалтернативни. 

В борбата за нов смисъл на човешкото бите в разбунения и объркан /не отвчера свят/ нашата мисия е да бъдем заедно. И както писахме – дори на всеки 100  от нас, по един с едно око да бъде „пощаден“ – пак да се върнем заедно  в Самуиловото си царство.  Сиреч при себе си. В България при българското.Защото то е наше Царство тук на земята, а не на небето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.