Deutschland-Besuch Barack Obama

Барак Обама: Последният президент на Запада

Автор:  Якоб АУГЩАЙН, Spiegel, Април, 25, 2016..

  • Барак Обама бе надеждата на немците за по-добра Америка. Но светът не е по-добро място. Той ни разочарова.

Барак Обама беше в Германия. Прощална обиколка на един човек, който някога бе Месията. Като такъв го посрещнаха германците в онзи през юли 2008 г. край Берлинската Колона на победата. 200,000 души бяха дошли. Никога преди и след това Обама не е говорил пред повече хора. Те го обичаха, надяваха се на него.  Но на Месията се вярва най много, докато е очакван.  В момента в който той се появи започва и „размагьосването“. И „размагьосването“  на  Барак Обама беше неудържимо. Този президент се оказа разочарование.

Обама е човек на високопарните думи, които не  бяха последвани от дела.

Нищо не се  промени. Във в. „Bild“, сега той възхвали политиката спрямо бежанците на германския канцлер до небето. И канцлерът се ръководел от интересите и ценностите, така: „Светът можа да видите в смелата й нагласа, когато много мигранти дойдоха в   Европа … Ние не можем да затворим вратите за нашите ближни, когато те са в такава голяма нужда. Това би било предателство на нашите ценности. “

Досега САЩ са приели около 2500 бежанци от Сирия. През тази година, каза Обама те трябва да станат 10,000. Този брой , той обяви в една страна, която прие един милион души през миналата година и поради това рискува своята политическа стабилност. Като цяло, САЩ  са приели общо 70,000 бежанци от цял ​​свят през изминалата година.

Ценности, ценности, ценности? Хамлет ще каже, „думи, думи, думи …“ Ако моралът е капитал, с който щатите разполагат, то САЩ са в банкрут.

Не  Обама, докара страната до несъстоятелност. За това се погрижи неговия недолюбван  предшественик George Dabbelju  Но, за да се възползваме от по-съвременен език: Обама не яви като попечител на фалит. А като саниращ. Да, Обама също постигна победи: Ядреното споразумение с Иран,  изтеглянето от Ирак и Афганистан,а нормализиране на отношенията с Куба. За това светът трябва да му благодари. Но и пораженията му натежават сериозно: Гуантанамо не е затворен. Войната с безпилотни самолети убива невинни. Америка подлага  света на тотално наблюдение. Осведомителите са безмилостно преследвани. Обама не направи света по-добро място.
фото галерия

Америка е отчуждена от себе си

Думата Запад някога  имаше значение. Тя  описваше  целите и ценностите на един по-добър свят. Това означаваше достойнството на демокрацията и справедливостта, за разлика от произвола на тиранията. Какво направи Америка от Запада,  стана ясно  през лятото на 2013 г., когато много европейски страни забраниха да кацне или прелети самолетът на боливийския президент Ево Моралес , защото подозираха че дигиталният дисидент Едуард Сноудън е на борда. Тези страни се бояха от гнева на хегемонната сила САЩ.

Обама встъпи в длъжност за да обедини една  разделена нация. Това  също се оказа неуспех.  Евангелие от Марко 3, 25: “  И ако един дом се раздели против себе си, тоя дом не ще може да устои.“ Това е често срещано кредо в САЩ,  поне от Ейбрахам Линкълн насам,  когато  той го използва в известната си реч през 1858 г. Линкълн , покорителят на робството. Върху Библията  се закле и Барак Обама, първият чернокож президент на САЩ при встъпването си в длъжност. Но Обама не е Линкълн.

Дори и здравното осигуряване, която трябваше да бъде неговото голямо национално реформаторско дело, му се удаде наполовина, затова пък допринесе за националното разединение. Обществото остава разкъсан социално и политически. Социалното неравенство доби  гротескни черти.  Политическата система е в ръцете на капитала и неговите лобисти. Политическият пейзаж е разбит от идеологическо заслепление  и доминирано от омраза. Една перверзна смес от безотговорност, алчност за печалби и религиозен фанатизъм доминира общественото мнение. Новият Месия вече е Доналд Тръмп.

От европейска гледна точка всичко това звучи отблъскващо: Друга политическа култура. Не е наша. Ние наблюдаваме Америка все повече и повече с поглед, който е подобен на този, с който гледаме на Русия, Китай, Индия. С чувството: Ние сме различни. Барак Обама бе последният президент на Запада. Тези, които ще дойдат след него ще бъдат само държавни глави на Съединените американски щати. И Америка се превърна в чужда страна.

Том Ханкс току-що каза в интервю за „Шпигел“: „Тъмнокож човек в Белия дом, Това бе страхотно ..“ Да. Но това беше и всичко.

На челната снимка: Президентът на САЩ Барак Обама на прощаване с  Германия , DPA

За автора: Якоб Аугщайн /Jakob Augstein/, роден  1967, от  2008  издател на седмичника „Der Freitag“. преди това е работил  за  „Süddeutsche Zeitung“ и die „Zeit“.  „Der Freitag“ се застъпва  за критическия журналализъм в политиката, културата и обществото. Якоб Аугщайн, наследник на стара журналистическа фамилия ратувала за демокрацията в Германия  след Втората световна война  е редовен колонист на престижното издание „Шпигел“. /бел. ред./

Превод от немски: Пламен К. Георгиев

Източник: Spiegel online

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.