laut-piratenpartei-soll-der

Дебнат в интернет и германците

Темата за следенето на трафични данни от страна на МВР по повод приетите от парламента на първо четене изменения, според които МВР да може по-лесно да проверява в интернет кореспонденцията и да проследява телефоните, в случаите, когато се издирва изчезнало лице предизвика полемика сред обществеността у нас и насочи вниманието ни към уреждането на подобни казуси в други европейски страни.

Фрогоко! И германците следени в интернет, но при строг контрол

Ето как стои въпросът във ФРГ: Правителството на Германия от месеци насам вече прие нови мерки, даващи възможност на полицията да използва компютърни вируси и „троянски кон“, за да следи онлайн активността на заподозрени, като въпросната програма беше предложена още през есента на миналата година.

По думите на говорител на вътрешното министерство за всяко подобно следене обаче ще е необходимо съдебно разрешение и ще има сериозен контрол. Разработеният за целта софтуер ще проследява цялата комуникация на съответния компютър, ще получава достъп до неговите файлове.

Независимо от обещанията за строг контрол тези мерки не получиха одобрение от Зелената партия и някои други организации във федералната република.

Темата в Германия не се разисква от вчера, още в далечната вече 2008 г. Конституционният съд на ФРГ се произнесе, че подобен достъп до компютър на гражданин може да се разреши само при положение, че е налице животозастрашаваща опасност или подозрение за криминална активност срещу държавата.

Германците обаче изпитват сериозни притеснения от това, че вероятно ги следят в интернет. Едни от честите въпроси, задавани по форумите, гласят:

Wie kann ich anonym surfen, ohne dass mich jeder zurückverfolgen kann? (Как мога да сърфирам анонимно, така че да не бъда проследен?)

Träume weiter!, т.е. „Продължавай да мечтаеш”, гласят някои от отговорите.

Източник: Фрогнюз

Коментар на редакцията на“Философският клуб“

Кибер сигурността, у нас в БГ, възкачила се най- бързо от толкова други страни за броени години на второ-трето място по „бърз интернет“ , е под ….всякаква критика. Освен ако консуматорът, не е с преклонена главица пред т.нар. „провайдер“. Но „ножът и хлябът“ е в една пост тоталитарна държава, която дърпа конците и на бизнес и на потребители.

На главата на българското общество, нагазило така напористо в дигиталната ера – поне за младите генерации говорим-  далеч не тези, които гледат картинки и се хилят в метрото на своите смартфони, или които още си купуват „пенционерските вестници“ –  за технически просветените българи,  на които трябва да разчитаме да ни извадят от сегашното блато на най-нагъл монопол на т.нар. „държава“ и погазване на правата и свободите ни. 

Сиреч това, което в цивилизования свят с цената на скъпи жертви се отстоява като „прайвъси“, т.е. възбраната никой там било то цар даже, прайм министер или президент, да не се бърка  в личния живот на гражданина. Стига да се има за такъв де, а не верноподаник, подопечен, или отдавна претръпнал данъкоплатец.

Вместо това българските институции оборудвани с хай тек технологии и кадри от дебелопръсти управленци, техничари и „тути кванти“ помагачи на правителства , силните на деня, бенефициенти на  обществени поръчки раздавани изпод масата и пр. – с бързи крачки ни придвиждат към ….“кривия макарон на демокрацията“. Не току така по нашите Восточни земи я кръстиха демократура.

Ей, българино, както казваше един кандидат за президент, който  се кандидатира отново , пременен с нова риза. Ще ви светне ли най сетне, че и в дигиталната ера трябва останем личности, хора с  достойнство. И най- вече неприкосновеност на Свободата си.

Верно че тя ни се яде, ни се пие. Но без нея, братя, хлябът нагарча . А пък  водицата, да прощавате,  има вкус на залежала…Хайде да не обиждаме майката природа, все пак и нейните дарове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.