World-Cyber-Global-Accountant - Copy

Десетте най-глобално свързани страни

Рич МИЛЪР, Bloomberg.
По добрите връзки често съдействат за по- добра икономика. Това е урок който всеки, от член на мафията до  Ivy-League * знае добре. Струва си да имаш връзки.  И това е е нещо на което страни, стремящи се да подобрят жизнения стандарт на голяма част от населението си трябва да обръщат все по голямо внимание.

Това се казва в доклад на изследователлския отдел  на  McKinsey & Co. от 144 стр. Глобалният консултант установява, че колкото по-свързана е дадена страна с останалата част от света, толкова по добре се развива икономиката и. Да си свързан не свършва само със сферата на търговията или финансите. Става дума и за връзки между хората – най вече имигрантите с които разполага дадена нация – респ. обемът данни, които преминават през границите на дадена страна.

Като сумира всичко McKinsey Global Institute  ранжира 139  страни според това как са свързани с останалия свят. Най – отгоре на графиката е малката островна държава Сингапур, която успешно се превърна в регионален център на Азия, следвана от Холандия, една от водещите европейски дигитални хъбове. .

САЩ се нареждат на трето място, следвани от Германия. Китай е на седмо място.В дъното е друга островна дъържава – Сешелите и Сиера Леоне. Япония, третата по големина икономика, с изобилие от глобални марки, се ранжира изненадващо ниско, на 24 то място, главно поради ограниченията за имигранти.

Докладът заключава, че световната икономика като цяло е  спечелила около  $7.8  милиярда през 2014 г. от свободния обмен на стоки, услуги, финанси и данни през границите. „Страни, които са отворени за глобален обмен увеличават своя БНП“, т.е. брутен национален родукт, казва Сюзън Лунд, партньор в института разположен във Вашингтон.

McKinsey  също така установява, че оценките за края на глобализацията са твърде прибързани. Да, световната търговия значително намаля. А обменът на световния капитал се срина, след като достигна връх от близо $12 милиарда през  2007, преди да настъпи финансовата криза.

При все това трендът на растеж се връща благодарение на експлозията в обмена на данни по света. Половината от ползвателите на на  Facebook Inc. са имали поне един приятел зад граница през 2015 г.  което е ръст от само 16 процента през 2012.

Става дума за много повече от обмен на атрактивни кет – видеа.  Facebook отчита върху платформата си  50 милиона малки и средни предприятия, което е приблизително двойно повече от 2013. Средно взето, 30 на сто от техните фенове са от чужди страни, констатира в доклада си McKinsey.

„Навлизаме в нова и различна ера на глобализация,“  казва Лунд.  „А отличителната и характеристика е потокът на данни и дигитален обмен“.

Източник: Блумберг, 17 февр. 2016

* The Ivy League e колегиум от конференции на атлети, обединяващи спортни тимове от 8 частни институции за висше образование в Североизточна Америка. 8 те институции са университетите Браун, Колумбийския университет, този в Корнел, Колежът Дартмаут, Харвардския университет, университетът на Пенсилвания, Принстънският университет и Йеил. Терминът Ivy League има конотацията на върхови академични постижения, селективност при приема и социален елитизъм/ бел. ред./

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.