Джефри Сакс

Джефри Сакс: САЩ предизвикаха бежанската криза с помощта на Рияд и Анкара

„САЩ носят основна вина за бежанската криза, която бе предизвикана от войната в Сирия, където също играят основна роля. Поради тази причина Вашингтон сега трябва да допринесе повече за решаването на тази криза.САЩ трябва да прекратят войната в Сирия, а след това да помогнат за разрешаването на бежанската криза, което включа прием на повече бежанци, отколкото са приели до сега.“
Това заяви икономистът Джефри Сакс, цитиран от агенция РТС. „Свалянето на Асад бе инициирано от САЩ, финансирано от Саудитска Арабия и подпомогнато от Турция”, каза още Сакс. Според него САЩ са водели провалена политика, а последствията от опитите за свалянето на Асад са умопомрачителни.
 „Това е още един пример, че не е никак добра идея, когато със сила отвън се правят опити за определяне на управлението в друга държава“, подчерта американският икономист, който разкритикува и поведението на ЕС в бежанската криза.„ЕС смята, че чрез заплащането на милиарди на Турция ще реши проблема. Това е наивно“, допълни Сакс.
Преговорите с Турция, както той изтъкна, не са начин за разрешаване на проблема , а само я направляват в момент, в който е необходимо друго решение. Сакс смята, че Европа няма и ясен икономически план в тази ситуация. „Няма икономическа стратегия. Какво ще стане с плана Юнкер? Никой вече не говори за него. Това не е тъжно, това е просто трагично”, каза още той.
Джефри Сакс е американски икономист, един от най-младите  професори по икономика в историята на Харвард. Той стана известен със своята роля на съветник на правителствата на източноевропейските и развиващите се страни при прилагането на шокова терапия на техните икономики.
Източник: Гласове/:БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.