путин ердоган1

Ердоган заяви че няма пепятствия за «Турски поток»

Президентът на Турия Реджеп Тайип Ердоган заяви, че торсските власти са готови “ незабавно да направят стъпки“ по посока на реализация на „Турски поток“. Преговорите по проекта бии прекъснати след охлаждане на отношенията между Москва и Анкара, заради сваления Су-24.

 

Властите на Турция са готови да приемат мерки, необходими за стартирането на реализацията на проекта за строителство на газопровода “ Турски поток“ , по който да се доставя руски газ. Предприети са стъпки по посока на реализацията този проект, за да бъде обсъден и да се вземе решение.

„Няма каквито и да било препятствия за това  това “ заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в интервю за ТССС  в навечерието на визитата си в Русия. Ердоган напомни, че Русия е най-големият доставчик на газ за Турция. .«По данни от кря на юли 2016 г. ,  обемът на природен газ, внесен от Русия възлиза на  12,5 млрд. куб. метра. Това показва колко важен икономически партньор в тази сфера е Турци “  — подчерта турският президент.

В края на  2016 г.  вице-премиерът на руското правителство  Аркадий Дворкович , след преговори с турския вице- премиер Мехмад Шамшек, заяви, че турските власти са готови да възобновят диалога с Русия за стоителството на „Турски поток“. По думите на Дворкович проектът се намира в ранен стадий, но при добра воля на страните заинтересовани от него може да се придвижи достатъчно бързо напред. По късно заместник председателят на  «Газпром» Александър Медведев заяви, че срокът за реализация на проекта за строительство  на «Турски поток» ще бъде  подробно обсъдан на насрочената за  9 августа 2016 г. среща на президентите Владимир Путин и Ердоган.

В началото на август поланикът на Турция в Русия  Умит Ярдъм изрази съмнение в това, че междуправителствената спогодба за строителство на „Турски поток“ може да се случи в близко време.

«Преговорите вървяха и продължават, но засега сме далеч от подписване на междуправителствена договореност», — каза  Ярдъм, като отбеляза, че прии строителството на газопровода трябва да отчитат интересите и на други страни. .

Турция е втора по големина на пазара за «Газпром»  след  Германия. Доставката на руски газ за Турция се осъществява по дъното на Черно море и газопровода «Син поток» и Трансбалканския газопровод. През 2015 г. «Газпром» достаави в Турция 27,01 млрд куб. м газ, основен закупчик на който е гозовата компания  Botas. Общият объем  на доставения за Турция газ от 1987–2015  възлиза на  повече от 391 млрд куб. м.

Договоренността за  строителството на «Турски поток» бе постигната на 1 декември 2014 г. по време на визиката на  Владимир Путин в Анкара. Предполагаше се, че „Турски поток»  ще замени блокирания от Евросъюза проект «Южен поток», който бе замислен още през 2007 г. , за да се заобиколи  транзита на руски газ в  Европа чрез  Украйна.

Първоначално строителството на «Турски поток»  беше планирано да започне още в юни-юли 2015 г. , а пускенато на първите доставки по него —  през декември 2016 г. При това общата планирана мощност на газопродода се оценяваше на 63 млрд куб. м газ за година, като той следвше да се осъществява чрез четири връзки, с капацитет по 15,75 млрд куб. м. годишно всяка. .

Строителството на «Турски поток» обаче през цялото време се отлагаше  — за да започне работа на  „Газпром» пречеше липсата на междуправителственно руско-турска договореност, забавянето на което се обясняваше с желанието на турските власти да проведат първо парламентарните избори през ноември.

На 24 ноември 2015 г. турски истребители F-16 свалиха близо до турско – сирийската граница руският Су-24, чийто командир загина  — той бе разстрелян от земята след като катапултира.. Турските власти заявиха, че самолетът е нарушил въздушното пространство на Турция, докато властите на Русия опровергаха навлизането, като заявиха, че  Су-24 се е намирал над террията на Сирия, където е изпълнявал антитерористическа операция.

Отговорът на Москва за сваления Су-24  беше въвеждането на санкции. Тогава Владимир Путин заяви, че властите на  Турция  «ще съжаляват неведнаж »  за атаката над руския борбардировач. На 3 декември  2015 г. министърът на енергетиката на Русия  Александр Новак заяви за преустановяване на реализацията на проекта «Турски поток».​

«Убеден съм, че със съвместни усилия ще можем да постигнем изграждането на надежден енергиен коридор, който да осигури обмена на електрооенергия между трите страни и излаз на нови пазари», —  цитира думите на  Алиев ТАСС. Държавният глава подчерта, че  Азербейджан вече е съединил своите  енергийни линии за доставка с тези на  Иран и Русия. «Обемът на енергия  с двете страни расте със всяка изминала година », — подчета той. .

Срещата на лидерите на трите страни  — Владимир Путин, Илхам Алиев и Хасан Роухани — се състоя в понеделник ,  8 август, в Баку. За резултатите на тристранната среща беше приета съвместна декларация. В нея по-точно се казва, че  «страните ще  продолжат всестранното  развитие на равноправно и взаимоизгодно  сътрудничество,  като задълбочат и разширят политическия диалог на различни нива, по целия спектър от въпроси, представляващи взаимен интерес».

В документа също се отбелязва, че ще бъдат приети мерки за развитие на транспортно- комуникационната инфраструктура за целите на разширяване на съществуващите възможности  за осъществяване пренос на пасажери и товари по международния коридор  Север — Юг. Страните също се договориха да си съдействат за рализацията на нови проекти за съединяване на железните пътища в рамкита на този коридор. .

Източник  РБК:

http://www.rbc.ru/economics/08/08/2016/57a85aa19a79477ecb613031

Превод от руски: Пламен К. Георгиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.