eu_it_grows_on_us__maarten_wolterink

ЕС С НОВ УНИЩОЖИТЕЛЕН ДОКЛАД ЗА БЪЛГАРИЯ

Брюксел ни поставя под надзор заради прекомерен макроикономически дисбаланс

Броени дни след 7-та сесия на ФК посветена на българската държава и необходимостта от нови конституционни помени, Брюксел отново поля със студена вода нашето „непукистко лидерство“. Че как иначе да го наречем, когато толкова експертизи на български и чуждестранни ценрове за обективен, а не преднамерен анализ, върху които и ние се опираме в своите оценки и прогнози – все едно казват. Така не може, дами и господа.

Остана да го разберат и повече българи, „претръпнали“ в очакванията си един колкото некомпетентен, толкова и с единия крат вече в историята „елит“ на прехода да  освободи от управленските си услуги. .. Изводът е един. Трябва да си помогнем сами, ако искаме и Брюксел да помогне. Макар, че повечето предпочитат да казват – че Онзи горе си знаел работата.

Може и така да е, обаче скъпо излиза на толкоз народ без работа, с мизерни заплати, оскъдни пенсии, когото хранят с чужда пита и обещания вече 25 години.  Значи работата се нарежда,  ще кажат мнозина. но няма да стане от само себе си, ще добавим ние.

Бележка на редактора

След критичния доклад на ЕК за съдебната реформа у нас Брюксел излезе с нови критики към страна ни. Европейската комисия обяви, че ще постави България под специален надзор заедно с 4 други държави заради прекомерен макроикономически дисбаланс.

В доклада за страната ни се посочва, че финансовият сектор е изправен пред рискове заради големите задължения на предприятията, и пречки пред намаляването на задлъжнялостта.
Нетният външен дълг продължава да бъде висок и нарастващите нужди от финансиране на правителството създават нови рискове.
Комисията остро критикува и липсата на мерки по отношение на пазара на труда, и трайната безработица, липсата на мерки срещу корупцията, високия дял на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване, както и ограничения достъп до здравеопазване.

 

Източник: Дума, 10. Март 2016

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.