лавандула

Жътва: Прибират лавандулата в Добричко

Започна жътвата на лавандула в Добричко. На повечето места в областта културата вече се събира, каза пред Агрозона Петър Димитров, който отглежда лавандула на повече от 100 дка. По думите му производителите се оплакват, че добивите за тази година ще са по-малко. Хора, които миналата година са изкарвали 12 тона, сега изкарват по 10 т.

„ Крайният резултат  не може да се каже преди да завърши кампанията и да се види реално кой колко ще събере. Очаквам реколтата само в Добричка област да бъде над 7 хил. дка. Площите растат, дестилериите увеличават капацитета си и имаме основание да очакваме висок добив“, допълни Петър Димитров.

Той прогнозира, че през тази година за цялата страна преработката ще бъде улеснена спрямо изминали години. Няма да има хора, които да чакат по 2 дни на опашка, за да изварят лавандулата си. Причината е, че има повече дестилерии.

Петър Димитров коментира още, че до края на годината неговата компания ще построи дестилерия в Добрич, която от догодина ще заработи. По думите му съоръженията не са много. Необходими са повече, за да се премахнат изцяло опашките за варене на лавандула. „ Ако производител има над 100 дка то той трябва да построи и своя дестилерия“.

През тазгодишната кампания  в Добрич  бе открита нова дестилерия от американска компания. Очаква се там  бъдат произведени около 20-25 тона лавандулово масло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.