катя ко

Изблик на съвест, или глобално лицемерие?

Омран Дагнеш, „малкият герой“, оцелял под руините, дори и не разбира какво става с него. А от всякъде светят светкавици на фотоапарати. Медиите са длъжни само да покажат, нали? Другото остава на гузната съвест на политици, търговци на смърт, проектанти на нефтопроводи, или дори „патриоти“, които отстояват своя интерес с калашници в ръце. Докато им се плаща, нали разбирате? А потокът от финансови средства идва от толкова места.

Снимките на раненото петгодишно дете от Алепо трогнаха много хора по света. За броени минути разбира се, тъй като сайтовете се обновяват почти автоматично.  Един активист засне сцената, която обиколи медиите. Макар че сам той каза, че случаят според него не е нещо особено. Понеже може да се счита за типичен – хиляди са избитите, осакатени и забравени от богатия свят деца в Близкия Изток. И само там ли? 

 

AFP/AMC/HO

Не, не, този свят трябва да се освести. Няма да може да стане от само себе си, май. Понеже глобалното лицемерие прорастна навред. И ни научи да извръщаме поглед от един заобикалящ ни все по- нелицеприятен и несправедлив свят. Докога? Някой казват, че не може да е за дълго. Промяната може да дойде и по императивен път –  далеч не както мнозина още вярват чрез еволюция, образование, системна грижа и просвета за нищия, отритнатия.

Но тази „промяна“ може да бъде и една необратима регресия, която със сигурност заслужават и толкова „прогресисти“, „морализатори“, възторжени „визионери“ даже,  които си пият дайкирито, в тези летни жеги. Или  отлитат с частни самолети и яхти там, където не се чува шум от изстребители. А климатът е по-оптимален.

Засега още има спасение, както твърдят някои. Но то отдавна „не дебне отвсякъде“, както лековерно внушават майстори на перото. А по- скoро като Възмездие за безсърдечието и липсата на воля да се спре войната по толкова „горещи точки“ на планетата.

Значи, и малкият петгодишен Омран може да е, ако не паднал от небето ангел, то излязал изпод руините. За да ни каже каквото трябва без думи.  Който може да чуе, който може да види. Другото е въпрос на време. А то със сигурност няма да спре. Както цялата тази накриво завъртяна Земя.

Но за какво тогава се е въртяла, когато по нея остават да битуват само бездушни твари? Като тези от кошмарните видения на Йеронимус Буш на челната снимка, в модерна импресия…

От „Философският клуб“

София,  19.08.2016

 

AFP/AMC/HO

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.