sasakava3

Йохей Сасакава – изследовател и благодетел от висок карат гостува на България

На тържествена церемония, която ще се състои на 6 юни 2016 г. в 11.00 часа в Аулата на Университета, председателят на Фондация „Ниппон“ Йохей Сасакава ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

Председателят на Фондация „Ниппон“ Йохей Сасакава

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии на Университета. Председателят на Фондация „Ниппон“ е личност с огромни заслуги за подпомагане на културата в целя свят. Ръководената от него фондация предоставя от дълги години средства за стипендии на докторанти и преподаватели от Софийския университет.

Йохей Сасакава има огромен принос за редица благородни каузи, сред които особено изпъква борбата за пълна победа над проказата като заболяване и над съпътстващата я обществена дискриминация, от която страдат не само болните, но и много оздравели по света.

Йохей Сасакава ще произнесе академично слово на тема: „Победа на два фронта: ликвидирането на проказата като болест и като стигма“.

Йохей Сасакава е завършил политически и икономически науки в Университета „Мейджи“ в Токио. В основаната през 1952 г. Фондация „Ниппон“ той е от 1981 г. член на Борда на директорите, от 1989 г. – нейн президент, а през 2005 г. става председател. Специален пратеник е на правителството на Япония за национално помирения в Мианмар. Посланик на добра воля на Световната здравна организация за елиминиране на проказата.

Г-н Сасакава е известен като социално ориентиран предприемач с поглед върху широк кръг проблеми. Той е международно признат със своята проактивна дейност и лидерство в глобален план. Неговите ключови проекти включват:

  • Медицински прегледи на 200 хил. деца, засегнати от инцидента в атомната електроцентрала в Чернобил;
  • Създаване на система, с която потребителите финансират охраната на сигурността на навигацията през Малакския проток;
  • Развитието на следващото поколение глобални лидери посредством развитата с негова помощ мрежа от 69 университета в света;
  • Създаване на програма, която осигурява обучение на 2 000 китайски лекари в Япония;
  • Развитие на маршрути/трасета в Арктическо море, които са използваеми през цялата година.

Дейността му по отношение на международната помощ се фокусира около три ключови за живота области – хранителна сигурност, здравеопазване и образование. Неговата спомоществователска дейност вътре в Япония е фокусирана в области, които не са обект на внимание на правителството, включително развитието на неправителствения сектор в страната и доброволческите дейности, развитие на услуги за възрастни граждани и такива с недъзи, както и дарението на 20 хил. автомобила са специални социални услуги на занимаващи се с подобна дейност организации в цяла Япония.

Едновременно в Япония и по света, Сасакава работи на предната линия на хуманитарната помощ, вярвайки, че ефективната поддръжка на обществения интерес изисква не само финансиране, но и личен ангажимент и участие.

Сасакава постоянно акцентира в изказванията си, че съвременните проблеми изискват решения, постигнати чрез сътрудничество и затова е изградил широкообхватна мрежа, вкоято участват политически, управленски, академични и частни среди. Такъв пример е Форум 2000, който той ръководеше заедно с бившия чешки президент Вацлав Хавел в продължение на 11 години. Тази инициатива събира заедно експерти и известни личности от цял свят за дискутиране на глобалните проблеми и там са генерирани серия иновативни програми в резултат от интелектуалното взаимодействие.

Дейността му  в Япония също обхваща най-различни области, включително развитието на мерки за борба с морското пиратство, публикации за действията на севернокорейски шпионски кораби, обучение на сестри за хосписи, създаването на мрежа в подкрепа на жертвите на престъпления. Сасакава е известен и с усилията му за прокарването на японския Основен закон за океана през 2007г., а така също и централната му роля около организацията на Маратона в Токио. Чрез своя фокус върху сътрудничеството, той е успял да реализира цели, които не биха били възможни да се постигнат едностранно.

Йохей Сасакава е носител на множество награди, сред които Международна награда за мореплаване, Награда „Върховенството на закона“ на Международната адвокатска асоциация, Международна награда „Ганди“. Почетен доктор е на редица университети в цял свят.

Източник: Студия Трансмедия

4.06.2016

На челната снимка: г -н Йохей САКАСАВА по време на визитата си в Индия, април 2012 капо посланик на Световната здравна организация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.