345_600x400_fit

Как да доживеем 120 години

Автор: Емил ЯНЕВ.
Епизод 52 на предаването „Денят разказва“ по ТВ ЕВропа с гост корифеят на българската генетика академик Атанас Атанасов разглежда модерното земеделие като предпоставка за оцеляване, източник на здраве, средство за дълголетие и дори решение за бъдещето на енергетиката. 

Очертава ли се нова земеделска революция след неолита отпреди 10 000 години? Очевидно да. И  то не защото историята тръгва назад или пък човечеството ще започне всичко отначало. Напротив – това сочи ходът на най-модерните еволюционни промени.

Според най-съвременната прогностика най-късно до четири – пет десетилетия всички индустрии в света ще зависят от селското стопанство. Забележете: не само хранителната и фуражната индустрия, които стоят в основата на изхранването на човека и животните. Селскостопанският отрасъл ще определя до голяма степен развитието на туризма, фармацевтичната и козметична индустрия, леката промишленост, че дори и алтернативните източници на енергия.

Да, и енергетиката. Въглеродните източници на енергия като петрол и газ ще започнат да се изчерпват и след век те ще бъдат не повече от 20 процента от целия енергиен поток. Някъде по това време биологията, живите растения и био отпадъците вече ще дават повече: 25 процента.
Разбиера се основното предназначение на земеделието си остава изхранването на човечеството. По какви пътища ще тръгне то, кои са силните и слабите страни, къде се крият рисковете – тук думата трябва да имат само и единствено учените.

Да вземем за пример сатанизирана абревиатура ГМО. Това е чиста проба съвременна технология, разкодирана като  „генно модифициран организъм“. С необятните възможности на генетиката, растенията се подобряват, стават по-устойчиви, дават по-добър добив. Както се изразява акад. Атанасов: Все едно да кажем, че кръстосването на пшеницата е ГМО, защото съвременните сортове пшеница са изкуствено създадени. Те не съществуват в природата. Може да твърдим, че сега ядем изкуствен хляб.

А по същество въпросът се свежда не до това дали храната е ГМО или не, а дали тя е достатъчно добре балансирана по своя хранителен състав и чиста от пестициди, тежки метали, нитрити, като за всеки организъм това правило е различно, продължава разсъжденията си академикът.

Ако  в един хранителен продукт обаче по пътя на ГМО е внесена  чужда несвойствена информация , която определя антиалергичен, или антиканцерогенен или друг здравословен ефект, вие започвате да я разглеждате като лекарство, а не като храна.

Решението изглежда просто, но всъщност не е.Яжте натурална, произведена на село храна от биологично отгледани продукти по няколко килограма всеки ден и вижте с каква фигура ще се сдобиете. При това без нито един хормон.“ Да, но как да се сдобием с натуралната селска храна? Отговорът не е никак лесен.

Нормалната продължителност на живота ни може да бъде 120 години, има и научни доказателства за това, убеден е акад. Атанас Атанасов. Заедно със своите колеги от Съвместния геномен център към СУ “Св. Климент Охридски” той търси научното обяснение на дълголетието и защо столетниците у нас хапват тлъсто, пийват ракийка и винце и рядко ходят на лекар.

“Истината е, всички дълголетници живеят по-близо до природата. Това трябва да направим всички ние – да се върнем обратно към природата. Освен това дълголетниците ни са консумирали навремето съвсем друг хляб, друго мляко, друг лук.“ – обяснява Атанасов и припомня думите на Хипократ, че храната е нашето лекарство.

Не знаем и че страната ни е четвъртата по биоразнообразие в света и по износ на природни продукти. “Ние изнасяме национален продукт, а големият парадокс е че използваме чужди, които колкото й да са вкусни, са с чужди корени.”

“Храната е тази, която на 50 процента решава здравето и продължителността на живота, а Родопите за нас са на първо място по качествени млечно-кисели продукти.” Заедно с екипа си академикът се опитва да разгадае тайната на специална смес, създадено то проф. Чомаков, която е от зряло сирене, кисело мляко и извара. Към нея екипът му добавя няколко допълнителни продукта – лук, червен пипер и нерафинирано олио, тъй като са силни антиоксиданти. “Те подобряват качеството на бактериите в стомаха и си вършат по-дълго работата като очистители. Това е храна за столетници!”

Друг уникален продукт е гроздовият сорт мавруд и виното, което се прави от него. Оказва се, че орфеевата напитката се изравнява по качества с пино ноар – най-известният сорт грозде в света, с полезни за здравето вещества.

За да научите повече за екологичното земеделия и здравословното хранене, гледайте „Храни за столетници“ в „Денят разказва“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.