египет

Как остаряваме

 Особенoстите на третата възраст най-вероятно се предават по майчина линия.

АФП, 10.07.2016

Малък фрагмент от човешката ДНК, който се наследява изцяло от майката, може би определя дали ще сме здрави при остаряването ни, пише АФП, позовавайки се на ново научно изследване.

Екипът на Испанския национален център за кардиологични проучвания е наблюдавал две групи генетично модифицирани лабораторни мишки. Животните  били напълно идентични, като изключим митохондриалната им ДНК. В резултат на това мишките от едната група  се оказали много по-здрави и жизнени през остаряването си.

„Начинът по-който остаряваме може би се определя много преди самото остаряване да започне”, смятат испанските изследователи.

Предишни проучвания са предполагали значението на митохондриалната ДНК за здравословното състояние на човека. Но въпросът остава без категоричен отговор заради противоречащи си наблюдения, разкрива ръководителят на изследването Хосе Антонио Енриксес. Според него сегашните доказателства „определено демонстрират” връзката.

Всяка клетка в човешкото тяло съдържа около 20-25 000 гени, които са в клетъчното ядро – т.нар. ядрена ДНК. Едва 37 се намират в митохондриите – клетъчни структури, отговарящи за превръщането на различни вещества като захарта и кислорода в енергия.

Ядрената ДНК се предава на децата от двамата родители, докато митохондриалната ДНК се наследява само от майката. Генетични мутации, при които митохондриите биват засегнати, обикновено водят до дефекти в отделни органи и дори смърт.

Двете групи лабораторни мишки  били подбрани така, че да имат напълно еднаква ядрена ДНК, а митохондриалната им ДНК била само с 0,5% разлика. Средната продължителност на живота на такива експериментални мишки е 2 години. Животните от едната група, остарявайки се оказали по-здрави, по-активни, с по-запазена мускулна маса и дишали по-добре, в сравнение с другата група. Те  живели и по-дълго, съобщава Енрикес.

Испанските учени смятат, че експериментално установеното влияние на митохондриалнта  ДНК вероятно е  сходно с това на хората.

Източник: Студия Трансмедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.